ASOCIAŢIA PRODUCĂTORILOR DE MOBILĂ DIN ROMÄNIA: La actualul curs de schimb, societăţile producătoare de mobilă mai rezistă cel mult 3-4 luni

Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 18 februarie 2005

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) protestează faţă de lipsa unei politici coerente a actualului guvern şi a Băncii Naţionale a României (BNR) în privinţa cursului de schimb al principalelor valute - euro şi dolari, care determină falimentarea industriei româneşti a mobilei, se arată într-un comunicat al APMR remis redacţiei.

Prin specificul său, industria românească de mobilă produce în proporţie de 70% pentru export, producătorii de mobilă reprezentînd una dintre categoriile cele mai expuse la fluctuaţiile necontrolate ale cursului de schimb valutar, care produce într-o singură zi, pierderi irecuperabile, informează comunicatul. APMR consideră că lipsa oricăror certitudini, care să se ia în calcul la fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli ale unei firme şi la încheierea contractelor de export, fac imposibilă desfăşurarea activităţii, iar mesajele contradictorii transmise de reprezentanţii oficiali ai BNR, privind momentele intervenţiilor pe piaţa valutară, generează o permanentă stare de confuzie.

Pe lîngă efectele aprecierii leului, producătorii de mobilă trebuie să absoarbă în costuri şi scumpirea cu 60% a masei lemnoase, la care se adaugă tarifele utilităţilor publice "umflate" artificial din cauza cursului de schimb euro-leu luat în calcul la elaborarea bugetului pe 2005, precizează producătorii de mobilă. În aceste condiţii, profitul societăţilor din domeniu, care se situează, în medie, la 7% se prăbuşeşte continuu, falimentul conturîndu-se din ce în ce mai clar.

Managerii prezenţi la şedinţă au afirmat că, la actualul curs de schimb, societăţile pe care le conduc mai rezistă cel mult 3-4 luni. O parte dintre societăţi a trecut deja la program redus de lucru, de trei zile pe săptămînă, la închideri pe termen determinat (2-4 săptămîni) sau la reducerea numărului de schimburi de lucru.

Producătorii de mobilă avertizează că, în actualele condiţii economice, nu sînt posibile nici un fel de investiţii în tehnologie nouă sau în protecţia mediului, atît de recomandate de guvern, ceea ce echivalează cu o condamnare sigură la faliment a fabricilor în momentul aderării la UE. Variaţii ale cursului de schimb al euro, de 6% în două zile şi de -10% de la începutul anului, aruncă în aer orice plan de afaceri al unei firme exportatoare, se arată în comunicatul APMR. Menţinerea rentabilităţii în aceste condiţii devine imposibilă pentru producătorii de mobilă, care oricît de buni manageri ar fi nu pot contracara aceste şocuri prin măsuri la nivel de întreprindere.

APMR solicită Guvernului adoptarea unor măsuri urgente şi coerente de susţinere reală a exportului şi efectuarea unei estimări realiste ale nivelului cursului de schimb al principalelor valute, pe care se mizează în acest an. Producătorii de mobilă consideră că măsuri de genul reducerii impozitului pe profit sînt total inutile pentru ei, în condiţiile în care profitul lor s-a transformat în pierdere.

APMR precizează că va sesiza Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia asupra crizei din industria mobilei şi va participa la pichetarea BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb