Asociaţiile de pacienţi cu boli cronice din România au hotărât să îşi unească forţele în lupta lor pentru drepturile pacienţilor şi pentru tratament egal, de cea mai înaltă calitate, fără restricţii financiare şi fără discriminare. Astfel, pentru prima dată, după ani lungi în care s-au străduit fiecare în parte să apere interesele pacienţilor afectaţi de o boală cronică anume, asociaţiile s-au constituit în Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).
Scopul acestei Coaliţii este de implicare şi reprezentare în instituţiile legislative şi administrative ale statului, la nivel naţional şi local, pentru promovarea şi susţinerea drepturilor pacienţilor. Asociaţiile de pacienţi vor putea reprezenta, astfel, direct, interesele pacienţilor în faţa autorităţilor din domeniul sanitar din România, şi îşi pot aduce contribuţia la găsirea unor soluţii viabile şi pe termen lung pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceştia.
"Coaliţia este deschisă tuturor organizaţiilor din domeniul sănătăţii care vor să adere şi nu numai celor cu boli cronice prevăzute în statutul nostru. Ştim că în orice ţară din lume nu sunt suficienţi bani pentru sănătate. Domnul ministru al sănătăţii Eugen Nicolăescu a făcut eforturi pentru a atrage mai mulţi bani din buget pentru sănătate, nu prea s-a reuşit, dar sperăm în continuare pentru identificarea unor fonduri - vom face toate demersurile necesare pentru a suplimenta bugetele acestor patologii.", a declarat Cezar Irimia, membru al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Prezent la evenimentul de constituire a Coaliţiei, domnul ministru al sănătăţii Eugen Nicolăescu, a declarat: "Pacienţii reclamă, pe bună dreptate, că legislaţia trebuie modificată şi corectată. Ne-am angajat să facem o comisie interministerială şi împreună cu conducerea coaliţiei, cu celelalte instituţii abilitate, să încercăm să reglementăm aceste probleme. Ne gândim la o modificare legislativă (membrii coaliţiei vor gândi unde, când şi sub ce formă), ca să putem atinge acest obiectiv."
Coaliţia reprezintă interesele a peste 1,5 milioane de pacienţi cu hepatite virale, cancer, HIV+SIDA, boli rare, diabet, hemofilii, transplant şi are reprezentativitate la nivel local în întreaga ţară, prin filialele asociaţiilor fondatoare.