ASTĂZI INTRĂ ÎN VIGOARE ORDONANŢA DE URGENŢĂ 52/2016  Preţul portofoliilor de creanţe neîncasate va scădea cu aproximativ 15%

Laura Boico
Macroeconomie / 30 septembrie 2016

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 52/2016 a intrat astăzi în vigoare având ca obiect reglementarea drepturilor şi obligaţiilor părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit pentru consumatori, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Conform sursei citate, aceasta va afecta preţurile portofoliilor de creanţe neîncasate, care vor scădea cu aproximativ 15%, potrivit estimărilor lui Cătălin Neagu, Director General al Top Factoring.

"Prin apariţia OUG 52/2016 este afectat procesul de colectare, deci, automat şi sumele colectate. În consecinţă, preţul portofoliilor de creanţe neîncasate aflate în piaţă după apariţia OUG va scădea. Estimarea mea este că preţurile vor scădea în acest context cu aproximativ 15%.", a declarat Cătălin Neagu, Director General al Top Factoring.

Procesul de colectare va fi afectat, printre altele, de măsurile ce au legătură cu regulile în ceea ce priveşte contactarea debitorilor şi comunicarea cu aceştia. Astfel, comunicarea entităţii de recuperare creanţe cu consumatorul în intervalul orar 20:00 - 09:00 este interzisă, fapt ce va duce la scăderea timpului de lucru cu aproximativ 2 ore. Mai mult decât atât, recuperatorii de creanţe nu vor mai avea voie să contacteze debitorul la locul de muncă, sau să intre în legătură cu o altă persoană diferită de consumator, succesorii legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, transmite comunicatul.

"OUG 52/2016 este menită să disciplineze piaţa şi să oblige jucătorii la a avea o conduită corectă faţă de debitori, la a le respecta drepturile. Pentru Top Factoring, aceste lucruri au constituit încă de la început valorile în care am crezut şi pe care le-am respectat. În ceea ce priveşte toate restricţiile care care au efect asupra zonei operaţionale, într-adevăr procesul de colectare va fi mai scump. Însă, aceste lucruri ar trebui să determine companiile să inoveze", a menţionat Cătălin Neagu.

Măsurile Ordonanţei de Urgenţă 52/2016 vin să disciplineze piaţa de colectare de creanţe. Aspecte precum reglementarea comisioanelor, comunicarea cu debitorii, convertirea creditului, sunt transpuse la nivel naţional din dispoziţiile Directivei nr. 2014/17/UE şi reglementează practicile naţionale, menţionează aceeaşi sursă.

"Piaţa de colectare de creanţe va fi mai disciplinată. Consider că jucătorii mici vor fi cei mai afectaţi şi vor rămâne doar cei care vor putea respecta întocmai normele. Pentru Top Factoring această ordonanţă înseamnă un prim pas către un cadru legislativ corect de care aveam nevoie în industria colectării. Sper ca acesta să fie completat de către o lege destinată clar companiilor de colectare şi care să treacă prin Parlament. Un cadru legislativ corect permite atât agenţiilor de colectare, cât şi consumatorilor debitori, să aibă un proces de colectare corect, fără abuzuri de ambele părţi", conform comunicatului.

Top Factoring este compania de recuperare şi management de creanţe neîncasate fondată la începutul anului 2006.

Principalul acţionar este Reconstruction Capital II Limited ("RC2"), fond de investiţii listat la Bursa din Londra şi administrat de New Europe Capital, care a preluat pachetul de acţiuni în 2007.

Top Factoring este membră a Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb