ATAC LA MIRON MITREA Autorităţile blochează proiectul "Casa Radio"

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 25 mai 2005

Controversatul parteneriat public privat pentru construirea proiectului "Dâmboviţa Center", stopat de ministrul Laszlo Borbely Sergiu Sechelariu: Miron Mitrea m-a înlăturat de la negocierile pentru acest proiect, după prima întîlnire cu investitorii turci Fathi Taher, unul dintre cei interesaţi de "Casa Radio", spune că dreptul de folosinţă pe 49 de ani asupra imensei clădiri a fost evaluat la doar 1 milion de dolari Reprezentanţii investitorilor ameninţă că vor da în judecată statul dacă va rezilia contractul

Cel mai mare proiect imobiliar din ţară este stopat de către autorităţi, cu o săptămînă înainte de începerea lucrărilor.

Ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, că a decis să trimită notificări celor două firme cu care statul s-a asociat în aceste firme printr-un parteneriat public privat să înceapă procedurile de reziliere a contractului. Conform contractului semnat în martie 2003, sub ministeriatul lui Miron Mitrea, cele două firme se obligau să investească 130 milioane de euro în Casa Radio, pentru finalizarea construcţiei şi transformarea acesteia în cel mai mare complex multi-funcţional din Europa de est.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor susţin că investitorii de la "Dîmboviţa Center" vor primi, în cursul zilei de astăzi, o notificare prin care li se solicită să prezinte dovada acţionariatului şi a finanţării, deoarece contractul nu poate intra în vigoare, potrivit clauzelor convenite de ambele părţi, decît după ce aceste date vor fi făcute publice. Potrivit informaţiilor de pînă acum parteneriatul public privat pentru realizarea proiectului a fost încheiat cu consorţiul turco-britanic "Mimel Imsaat- Orb Estate". Firma care a fost însărcinată cu dezvoltarea proiectului "Dâmboviţa Center" este deţinută în proporţie de 90% de către consorţiul amintit şi de doar 10% de către Compania Naţională de Investiţii (CNI), care deţine dreptul de folosinţă asupra clădirii timp de 49 de ani. Ministrul Borbely a afirmat că investitorul nu a prezentat dovada acţionariatului celor două societăţi, care au înfiinţat "Dîmboviţa Center", respectiv "Dîmboviţa Ltd", care deţine 80%, şi este înregistrată în Marea Britanie şi "Dîmboviţa SA, înregistată în Insulele Virgine. În acelaşi timp, ministrul susţine că investitorii nu au capacitatea financiară necesară unei investiţii de aşa anvergură.

Reprezentanţii investitorilor au anunţat recent că au obţinut o finanţare de 200 de milioane de euro pentru realizarea proie-ctului. Numai că reprezentanţii ministerului susţin că societatea "Jadmontii General Trading LLC" din Dubay, prin intermediul căreia a fost obţinută finanţarea, nu îndeplineşte condiţiile necesare.

Ministrul de resort a precizat că a înfiinţat o comisie ministerială şi a cerut analizarea contractului încheiat anul trecut: "Am apelat la o consultanţă juridică pentru a afla toate detaliile în legătură cu acest proiect", a spus domnia sa, adăugînd că "Nici pînă acum nu am reuşit să aflăm aceste date" .

Pe de ală parte, directorul financiar al "Dîmboviţa Center", Florina Cirezaru, ne-a declarat că, în cazul în care oficialităţile vor decide să rezilieze contractul fără nici o bază juridică, investitorii vor da în judecată statul român la Curtea de la Haga. Florina Cirezaru ne-a mai precizat că societatea trebuie să demareze lucrările la sfîrşitul acestei luni, deoarece beneficiază de banii necesari întregii construcţii.

Reprezentanţii "Dîmboviţa Center" mai susţin că afirmaţia ministrului Borbely este surprinzătoare, deoarece, pînă acum, reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii au apreciat în mod pozitiv derularea contractului.

Autorităţile române au mai anunţat ieri că pentru realizarea proiectului "Casa Radio" va fi organizată o nouă licitaţie.

Fathi Taher: "Proiectul a fost gîndit ciudat de la început"

Omul de afaceri iordanian, Fathi Taher, al cărui nume a fost vehiculat ca posibil investitor în afacerea "Dîmboviţa Center", susţine că proiectul a fost gîndit anapoda de la început: "Eu am dorit să investesc în acest proiect, dar nu oricum. Statul ar fi trebuit să scoată la vînzare această construcţie, iar cine oferea mai mult realiza investiţia". Fathi Taher mai spune că Kucuk Cenk, managerul "Dîmboviţa Center", i-a oferit posibilitatea să investească 30 de milioane de euro în proiect, însă susţine că l-a refuzat. "Nu puteam investi într-un proiect în care nu aveam drept de proprietate, ci doar de folosinţă asupra clădirii". Omul de afaceri iordanian mai spune că modul în care a fost evaluat aportul statului în acest proiect ridică unele semne de întrebare: "Eu am cumpărat în 1992 clădirea nefinalizată, unde funcţionează acum hotel < Marriot >, cu 28 de milioane de dolari, iar < Casa Radio > a fost evaluată la 1 milion de dolari, cînd s-a constituit firma de administrare".

Potrivit documentelor noastre, capitalul social al "Dîmboviţa Center" SRL este de doar 316 miliarde de lei, din care companiei de stat îi revine doar 10%, adică în jur de 1 milion de dolari.

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Sergiu Sechelariu, ne-a declarat că participaţia statului la acest proiect i se pare prea mică, însă a ţinut să precizeze că nu cunoaşte detaliile contractului, deoarece, în mod suspect, a fost înlăturat de la masa negocierilor chiar după prima rundă: "Am participat doar o singură dată la o întîlnire cu investitorii turci, dar după aceea ministrul Mitrea m-a înlocuit cu Ileana Tureanu". Fostul ministru, Miron Mitrea, nu a putut fi contactat ieri ca să comenteze aceste declaraţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb