ATENTAT LA "NABUCCO" Gazprom vrea să cumpere tot gazul exportat de Azerbaidjan

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 august 2008

Rusia a mai dat o lovitură Europei. Potrivit Forbes, în timp ce trupele ruseşti încă ţin sub ocupaţie o parte din Georgia, gigantul energetic Gazprom, care deţine monopolul asupra producţiei şi distribuţiei de gaze din Federaţia Rusă, a început, la rândul său, o bătălie, dar pe alt front. Compania s-a oferit să cumpere tot gazul pe care Azerbaidjanul îl exportă.

Această manevră arată clar că incursiunea militară în Georgia face parte dintr-un plan iscusit al Rusiei de a se asigura că va fi unicul furnizor de gaz al Europei. Jurnaliştii de la "Forbes" arată că, dacă Azerbaidjanul acceptă oferta Gazprom, atunci se va alege praful de planurile Europei de a-şi micşora dependenţa faţă de Rusia, respectiv de a realiza proiectul "Nabucco", menit să aducă gaz din zona Mării Caspice. Cu trupele ruseşti pe teritoriul Georgiei, Occidentul ar avea puţine şanse să oprească tranzacţia dintre Azerbaidjan, principalul furnizor al Nabucco, şi Gazprom.

Potrivit sursei citate, aceasta este cea de-a doua ofertă a ruşilor către Azerbaidjan. Primele discuţii au pornit în iunie şi au fost confirmate oficial în 14 august, prin agenţia rusească Itar-TASS. Există informaţii că Rusia face lobby şi la autorităţile din Turkmenistan, o altă sursă posibilă de gaze pentru Europa de Vest. România, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Germania şi Aus­tria finanţează "Nabucco" în speranţa că gazoductul va aduce gaz din Azerbaidjan şi din alte ţări din zona Mării Caspice prin Georgia către Turcia şi apoi către vestul Europei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si cu ce e mai moral cetateanul elvetian Buzaianu si altii ca el care cumpara energia produsa in Romania la un pret sub cel al pietii si o revand apoi aceluiasi stat roman evident la un pret aproape dublu???

    Gazprom-u nu e institutie caritabila, face afaceri.

    Daca in Azerbaidjan nu se vor gasi cozile de topor din Romanica care sa vanda resursele statului la jumatate de pret, va fi chiar foarte bine pentru bugetul Azerbaidjanului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb