ATENTATELE DE LA BRUXELLES Cu bombe şi vorbe grele

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 23 martie 2016

Cu bombe şi vorbe grele
CORNEL CODIŢĂ

Asaltul asupra Europei a intrat într-o nouă fază. Punţile care leagă continentul de trecutul normalităţii sale istorice sunt aruncate în aer, una cîte una. Cu bombe, la propriu!

Noul atac terorist din Belgia este prelungirea evidentă a celui de la Paris. Ca din magazia unei puşti automate, altele îşi aşteaptă rîndul, să scuipe foc şi moarte într-o cadenţă ridicată. "Forţele de ordine" şi "serviciile" au explicaţii din belşug abia post factum, iar curba lor de învăţare pare definitiv depăşită de viteza de planificare şi execuţie a noului val de terorism. De unde-i vine eficienţa?

Unii susţin că este vorba pur şi simplu de exploatarea slăbiciunilor istorice ale Europei. Un continent care, după cele două devastatoare războaie ale secolului XX şi după încă o jumătate de secol de "război rece", nu mai este, nu mai poate fi pregătit decît pentru pace. Ideologia, politica, infrastructura, mijloacele militare ca să nu mai vorbim despre cultura războiului toate au fost marginalizate în spaţiul european. Ne-a spus-o Robert Kagan, la începutul noului mileniu, dar nimeni nu i-a acordat vreo importanţă. Europenii au reacţionat estetic remarcînd forţa metaforei!!! Nici un om european al secolului XXI nu ar fi dispus să deschidă uşa războiului, pentru a-l reprimi în cetate. În aceste condiţii, Bătrînul continent a devenit ceea ce era Grădina Raiului pentru Şarpele biblic. Un teren de vînătoare care face din inocenţa adamică sursa sigură a izbînzi Răului.

Alţii susţin că responsabilă ar fi "tulpina supravirulentă" a terorismului crescut şi hrănit chiar pe solul Europei. Nu de străini, ci de noua generaţie de înstrăinaţi. Marea şi mereu înnoita prăpastie dintre "Cei ce au" şi "Cei ce nu au", dintre privilegiaţii şi dezmoşteniţii unei ere a crizei fără orizont şi a distrugerii sistematice a echilibrelor societale, a inegalităţilor ignorate, cînd nu au fost cultivate cu bună ştiinţă, străbate Europa de la un capăt la altul şi este prezentă în fiecare dintre societăţile ei. Mai ales cele care, din diferite raţiuni, au rămas deschise unui important flux de migranţi în ultimii şapte zeci de ani. Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania sunt astăzi "şcolile" în care cresc, se formează ideologic şi acţionează "gladiatorii" noului tip de terorism hrănit local, chiar dacă ideologia şi formarea rămîn "produse de import".

Comunităţile de emigranţi insularizate, rupte în cea mai mare parte de restul societăţii şi ostilizate au devenit terenul de recrutare al acestui nou tip de terorist, născut european pentru a muri ca jertfă a jihadismului islamist tot în Europa. În fiecare lună, în fiecare an, Franţa, Germania şi alte ţări europene "exportă" în taberele de formare jihadistă din Irak, Somalia, Yemen sau Afganistan sute, mii de tineri nerăbdători să se întoarcă acasă pentru a se arunca în aer în cartierul sau oraşul în care au crescut! E o ecuaţie pentru care nimeni nu a fost pregătit, de unde şi avantajul luat din start de terorişti, faţă de apărătorii ordinii legale şi constituţionale.

În sfîrşit, dinspre instituţiile care ar fi trebuit să ne ţină la adăpost de acţiunile teroriste, măcar cele cu mare încărcătură de violenţă, este răspîndită o altă "explicaţie". Ele, aceste "supraponderale" şi intens bugetivore instituţii ale apărării cetăţeanului au fost construite, formate şi antrenate pentru un alt tip de război! Nu pentru cel terorist. Nimeni nu le poate schimba de la o zi la alta şi, fie vorba între noi, nici politicienii nu s-au arătat prea grăbiţi să le definească altfel misiunile şi atribuţiile. Chiar şi atunci cînd au făcut-o, timid, au adăugat prin juxtapunere noi misiuni, ca şi cînd acestea ar fi perfect compatibile cu cele vechi!!! Ca şi cînd ai putea vîna doi iepuri care aleargă fiecare în altă direcţie, dintr-un foc. Nu prea se poate, dar nimeni nu e dispus să recunoască!!

Pentru ca tabloul să fie complet, trebuie săpat în subteranele cele mai ascunse ale fenomenului terorist. Unul care s-a născut şi evoluează cu "informaţie genetică" provenind de la "părinţi" ce-şi ascund cu grijă identitatea: servicii de informaţii şi acţiuni speciale cu ştate vechi de existenţă şi orizont global de acţiune. Nu e nevoie să cadă cineva în capcana teoriilor conspiraţiei pentru a înţelege că operaţii complexe, desfăşurate pe mai multe continente şi pe zeci de ani, cu verigi acţionale multiple şi complexe: sensibilizare-compatibilizare ideologică, recrutare, formare, planificare, asigurare, execuţie şi exploatare a loviturilor teroriste nu pot fi realizate, de azi pe mîine, de cine ştie ce grupare de semianalfabeţi care se adună prin subsolurile unei moschei, ori prin barurile din Londra, Paris, Berlin sau Bruxelles. E nevoie de know how şi de mult mai multe resurse decît pot avea la dispoziţie nişte "reţele ale răului" organizate de cine ştie ce conclav de mullahi cu vocabular radicalizat şi ţîfnă anti-occidentală. După cum nici povestea că tineri născuţi, crescuţi pe solul ţărilor europene se scoala aşa, într-o bună dimineaţă şi pleacă în cine ştie ce tabără yemenită, din curiozitate, ca să se antreneze pentru a se arunca în aer, apoi, pe aeroportul din Bruxelles, este mai mult parte a unui mit, decît a unei realităţi verificabile. Subteranele fenomenului terorist, ca şi cele ale valurilor necontrolate de milioane de migranţi, abătute din senin asupra Europei, sunt controlate şi pline de activităţi acoperite, nemărturisite şi nemărturisibile ale unora dintre cei mai îmbătrîniţi în rele păpuşari ai "Marii Politici" şi ai mereu înnoitei "Confruntări globale".

De ce a devenit Europa victima acestor jocuri?

Din perspectiva Rusiei, pentru că în era "post război rece" Europa nu a vrut să îmbrăţişeze rolul şi statutul "neutralităţii" în raport cu marele proiect al Moscovei de recuperare a statului de super-putere. Pentru Moscova, slăbirea Europei înseamnă slăbirea Americii, iar slăbirea Americii este singura soluţie pentru ca semeţia imperială a Washingtonului să revină la mult rîvnita, de către Kremlin, "paritate strategică". Pentru Washington, slăbirea Europei a fost un sindrom istoric, netratabil. La nevoie, el a fost numai bun de exploatat pentru a penaliza "cochetăria" Europei cu Rusia, ascunsă atît de neglijent în mantia noilor raporturi germano-ruse. Prin vorbele aspirantului la investitura republicană pentru cursa Casei Albe, Donald Trump, vorbeşte acea parte a radicalilor politicii americane supăraţi că Europa nu a îmbrăţişat fără rezerve "destinul imperial" al Americii, ba şi-a permis să-l expună criticii, ori să-i anunţe amurgul, mult înainte de a-şi fi atins potenţialul istoric. Ameninţarea cu reducerea contribuţiei americane la securitatea Europei, prin repoziţionarea în NATO, ori chiar posibila trecere în "uitare", ori "adormire" a acestei organizaţii este un alt fel de a spune Europei că dacă nu va şti să se facă utilă Americii, ar putea foarte bine să devină un morman de vestigii istorice, nu doar din punct de vedere turistic, ci şi politic.

Cu bombe şi vorbe grele cineva modelează viitorul altei Europe, decît cea visată de marile spirite ale generaţiei post-belice. Iar, din acest viitor, războiul în formele sale cele mai noi, ori mai vechi, este nu doar parte integrantă, ci parte a definiţiei viitorului însuşi.

Opinia Cititorului ( 17 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Multiculturalismul propovaduit si pus in aplicare in Europa pe model american a eșuat lamentabil.

    La imposibilitatea integrării sociale în masă a emigranților s-a aprins acum și fitilul urii și al răzbunării. 

    La întrebarea Cine a aprins acest fitil, răspunsul pare evident.

    Exportul cu forța al tipului de democrație american și interesele economice, în principal petrolul, au tulburat apele în Orientul Mijlociu, acestea revărsându-se asupra... 

    1. Ca bine zici, tvarisch Putin !

    Singura solutie viabila este starpirea islamismului militant, fanatic.

    Cei care vor sa vina in Europa trebuie sa se supuna legilor si normelor europene. 

    Daca tu, ca european, te duci intr-un stat islamic si consumi alcool, risti pedepse drastice! 

    Trebuie incetat o data cu tampenia aia de 'Corectitudine politica', "discriminare poziriva" si alte enormitati similare!

    Iar pentru crime de asemenea amploare, sa se introduca pedeasa cu moartea. 

    1. Nu se poate domnu gardianul gobal lumina democratiei nu aproba si apoi reintroducerea pedepsei cu moartea nu ar face decit sa grabeasca inceperea unei conflagratii cu acte in regula

      Cum se poate pedepsi cu moartea populatii de sute de milioane ale statelor teroriste conduse de Jidano-america, dejectii ale umanitatii sub sigla NATO ? Crimele au inceput in Corea, au continuat in Vietnam, Somalia, Iraq, Libia, Algeria, Egipt, Siria, etc.Teroristii vor pace? Vor avea parte de razbunarea popoarelor pina la pierderea identitatii ca state!

      Pai ii pedepsesti pe autorii atentatelor, nu poporul!

      esti arab ,nu?

    Istoria ne zice de cei care au si cei care nu ce se intampla.

    Eu nu inteleg de ce in Moscova, Asia, China, Japonia, Canada nu sunt atentate ? 

    1. Cand a apartinut vreo particica a teritoriilor tarilor enumerate unui califat/influenta araba/ musulmana?

    Trebuie starpite cauzele terorismului, ca in medicina homeopata.

    1. Care sunt revendicarile lor? O noua ordine mondiala mai echitabila, mai imcluziva pentru lumea islamica si nu numai... Daca nu incerci sa inlaturi cauzele care duc la actiuni teroriste...nu faci decat sa alimentezi o masinarie a terorii sa devii si tu stat terorist.

      Europa daca ar fi ramas neutra ar fi putut deveni o Elvetie pentru umanitate. proiectul European este de fapt unul al superputerilor...si de aceea nu cred ca ar fi fost posibil sa ramana neutra, trebuia sa fie loiala celor... 

      Pe ce te bazezi?!?

      Europa, de-a lungul istoriei, a cunoscut tot timpul razboaie nimicitoare. 

      Nu mai departe de acum 75 de ani, Europa a fost la originea celui mai devastator razboi din istoria umanitatii, cel de-al doilea razboi mondial!

      Asta dupa ce cu 20 de ani inainte se terminase alt razboi mondial declansat tot de Europa! 

      Vorbeam de proiectul european care tocmai asta doerea sa puna capat razboiului.

      De-a lungul istoriei marile puteri terestre au personificat regimurile tiranice, iar cele maritime, mai mobile şi cu orizonturi mai largi pe cele democratice. De aceea specialiştii în geopolitică au intuit că realizarea unui proiect de făurire a Europei Unite, fie şi pe etape sau pe anumite spaţii la început – era o operă pe cât de grandioasă, pe atât de dificilă, care nu era de conceput decât într-un... 

      Mackinder vorbeşte despre heartland (inima lumii) care după el ar fi zona cuprinsă între Europa de Est (din Munţii Urali sau de la Caspica şi Volga) şi Oceanul Pacific. Această zona pivot este bogată în resurse naturale şi deţine o poziţie cheie în ceea ce priveşte comunicarea între diferitele regiuni ale globului. Inner (intern) crescent reprezintă frontonul maritim alcătuit de statele care sunt situate in interiorul continentului dar care au acces la Oceanul Planetar (Germania, Turcia,...

      Globalizarea nu poate fi o justificare pentru sacrificarea unor interese naţionale, pentru abdicarea de la demnitate în relaţiile externe, în special cu Uniunea Europeană pentru a evita repetarea istoriei din lumea a treia şi în Europa de Răsărit, după cum recunoştea cercetătorul american Noam Chomski, la începutul anului 1990:“ Lumea a treia trebuia să-şi îndeplinească funcţia de piaţă, sursă de materii prime şi de muncă ieftină. Se fac eforturi pentru a dirija Europa de Est în această...

      importanţa securităţii umane privită prin prisma transformării pierdanţilor prin integrarea europeană în câştigători, ca o potenţială modalitate pentru un scenariu pozitiv al integrării, ca un jocntre câştigători.

      „Politicil e mondiale nu trebuie privite ca un process ingheţat din punct de vedere 

      istoric, al statelor insetate de putere, ci ca un proces dinamic de interacţiune între indivizi,

      grupuri, state şi instituţii internaţionale, toate fiind capabile sâ îşi adapteze simţul... 

    Spune autorul că cineva modelează Europa. Poate că nici nu știa la început ce noroc va avea. Turcia.

     

    Iată cum a început totul. 

     

    2011, nov 14, NY Times, "For Refugees From Syria, a Visit With No Expiration Date" 

    "Turkey has spent at least $15 million setting up and maintaining six camps (five for civilians and one for military defectors) in the last six months, say officials, who bristle at the description of their charges as “refugees.” They insist that the Syrians... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb