ATS - Internaţional, în scădere pentru al doilea an la rând

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 ianuarie 2019

ATS - Internaţional, în scădere pentru al doilea an la rând

Activitatea înregistrată de segmentul ATS - Internaţional al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a continuat să scadă pentru al doilea an la rând, în primele unsprezece luni din 2018 fiind înregistrată o diminuare de circa 22% a numărului total al tranzacţiilor, în comparaţie cu intervalul similar din 2017, respectiv o reducere de aproape 63% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Deprecierea a venit pe fondul faptului că, în vara anului 2016, societatea de brokeraj Tradeville a renunţat la calitatea de market maker pentru douăsprezece titluri din Statele Unite ale Americii, iar acţiunile de la Frankfurt au rămas singurele disponibile pentru a fi tranzacţionate pe ATS - Internaţional în 2017 şi 2018.

Numărul emitenţilor cu titlurile cărora se pot realiza transferuri pe acest segmentul al pieţei bucureştene a scăzut atunci de la 26 la 15, câte sunt şi în prezent. În consecinţă, atât volumul, cât şi valoarea schimburilor cu acţiuni internaţionale de la BVB din perioada ianuarie - noiembrie 2018 s-a redus cu 41,36%, respectiv 42,35% în comparaţie cu primele unsprezece luni din 2016.

Pentru perioada ianuarie - noiembrie 2018, au fost derulate 6.579 de tranzacţii pe Segmentul ATS - Internaţional, în timp ce valoarea totală tranzacţionată a fost de doar 31,41 milioane de lei, cu aproape o treime mai mică decât rulajul mediu zilnic înregis­trat din piaţa principală de la BVB, în 2018, de 46 milioane de lei.

Prin intermediul acestor tranzacţii, au fost schimbate 437.513 acţiuni, cu 21% mai puţine faţă de cele transferate în primele unsprezece luni ale anului 2017, respectiv 558.524 de titluri.

Acţiunile companiilor germane lis­tate la bursa de la Bucureşti, pe secţiunea ATS - Internaţional au urmat, în anul 2018, tendinţa impusă de evoluţia negativă a indicelui DAX al bursei din Frankfurt, principalul reper al pieţei de capital gerYmane.

La BVB, în intervalul 29 decembrie 2017 - 28 decembrie 2018, acţiunile producătorului de autoturisme Daimler (DAI) au înregistrat un picaj de 35,75%, în timp ce la Frankfurt, pentru acelaşi interval de raportare, titlurile Daimler, au pierdut 35,15% din preţ.

Anul trecut, cotaţia acţiunilor SAP SE (SAP), emitentul cu cea mai mare pondere în indicele DAX, s-a depreciat, la Frankfurt, în perioada menţionată, cu 7%, în timp ce la Bucureşti, scăderea acţiunilor furnizorului german de soluţii software a fost de puţin peste 8%.

Totodată, cotaţia furnizorului german de gaze naturale şi energie electrică E.ON AG (EOAN), a scăzut la Frankfurt cu 12,4%, în timp ce la Bucureşti, comportamentul titlurilor a fost apropiat, preţul acţiunii EOAN suferind o retragere de 10%, în intervalul 29 decembrie 2017 - 28 decembrie 2018.

De menţionat că, per total, în anul 2018, indicele DAX a înregistrat o depreciere de circa 19%, de la un maxim atins în luna ianuarie a anului trecut, aceasta fiind cea mai accentuată depreciere din rândul burselor europene.

Căderea acţiunilor germane de la Frankfurt din 2018 a fost dată, într-o anumită măsură, şi de structura economiei germane, bazată pe exportul de bunuri, veniturile companiilor germane, care acţionează în piaţa internaţională, fiind vulnerabile în cazul unei amplificări a tensiunilor comerciale sau a încetinirii economiei globale.

Începând cu ianuarie 2018, adminis­traţia americană condusă de preşedintele Donald Trump a impus o serie de tarife vamale pe anumite importuri, în special cele provenite din China, dar şi din Uniunea Europeană (UE), cu impact asupra economiei globale.

În prezent, atât SUA şi UE, cât şi SUA şi China conduc negocieri pentru soluţionarea disputelor comerciale dintre părţi şi detensionarea relaţiilor comerciale.

Pe fondul volumulului redus al tranzacţionării, care relevă un interes extrem de scăzut pentru aceste titluri din partea investitorilor în piaţa de la Bucureşti, cât şi ca urmare a numărului scăzut de emitenţi, ATS Internaţional pare în continuare o piaţă inertă, fără vreo perspectivă pozitivă pe termen scurt şi mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb