Turiştii care vor ajunge la castelul Bran, din vara acestui an, se vor putea plimba printr-un tunel secret care nu a fost niciodată destinat publicului larg. Construit în perioada interbelică tunelul face legătura între curtea interioară a castelului şi grădină regală, de jos, de la baza obiectivului turistic.
Tehnologia mileniului al III-lea va fi pusă în slujba unui castel vechi de 640 de ani, după ce au fost deschise oficial lucrările de amenajare a vechiului tunel care face legătura între curtea interioară Castelului Bran cu parcul regal. Prima explorare a tunelului şi a puţului vechii fântâni prin care se face accesul în acesta a avut loc în anul 2014, când Mihai Dimofte, a condus o echipă de experţi prin aceste cotloane şi au efectuat studiul geologic în vederea demarării lucrărilor.
• Un vis al Reginei Maria
Reprezentanţii companiei care administrează monumentul spun că prin deschiderea acestui "tunel al timpului" va fi îndeplinit practic un vis al Reginei Maria.
Cu o lungime de aproximativ 40 de metri, tunelul secret ajunge la puţul fântânii, pe unde a fost liftul reginei. Aici printr-un lift, Regina Maria putea să-şi scurteze considerabil traseul din curtea interioară a castelului către grădina regală şi înapoi. Acelaşi traseu va putea fi folosit şi de către turişti, odată cu reamenajarea tunelului. Vechea fântână în care a funcţionat apoi liftul a fost săpată în secolul al XV-lea lea cu ajutorul unor echipe de meşteri saşi, iar tunelul orizontal a fost construit în anii "30 odată cu montarea cabinei de lift. Există însă legende care spun că şi acesta ar fi fost săpat tot la 1500, strategic, folosit ca o ieşire secretă din castel. Intrarea în tunel este amplasată chiar lângă Casa de Ceai, unde Regina Maria primea printr-un sistem inedit ceaiul din castel. "La începutul secolului trecut, în vechea fântână din curtea interioară a castelului a fost montat un lift electric, iar la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei. Cadou al Castelului Bran pentru vizitatorii săi, la împlinirea a 640 de ani de la prima atestare documentară, Tunelul Timpului face legătura între acum şi atunci, printr-o călătorie fantastică, într-un spectacol multi-media unic în Europa", a explicat Bogdana Balmuş, PR Manager la Castelul Bran.
• Un traseu multimedia prin tunel
Practic, după ce vor fi definitivate lucrările, care sunt planificate în vara acestui an, turiştii se vor putea urca în lift din curtea interioară şi vor coborî peste 30 de metri în subteran prin vechea fântână, iar apoi vor merge prin tunelul secret lung de 40 de metri până în parcul regal. Acest traseu se vrea a fi un show media care atinge punctele importante din istoria Castelului Bran.
• Pe 11 aprilie, se deschide Casa cu Ceai
Nu în ultimul rând, în data de 11 aprilie va fi deschisă şi Casa de Ceai. Turiştii vor putea servi aici cafele, ceaiuri sau gustări chiar în mijlocul parcului regal, fiind în proiect a fi amenajate şi două terase cu aproximativ 150 de locuri. Toatea acestea vor contribui şi mai mult la bucuria turiştilor veniţi din mai toate colţurile lumii, să viziteze Castelul Bran. Pe 11 aprilie, bucătarii vor pregăti specialităţi cu specific pentru sărbătorile pascale.
• Caseta timpului zidită în tunel
Odată cu aceste lucrări de restaurare, în inima tunelului va fi zidită şi caseta timpului, ce conţine moneda de aur cu însemnele Coroanei Regale, o cruciuliţă de la Ierusalim şi o scrisoare pentru posteritate, cu semnăturile tuturor celor prezenţi la deschiderea şantierului. Proprietarii Castelului Bran vor investi în total peste un milion de euro în Casa de Ceai a Reginei Maria şi în realizarea acestui tunel al timpului, proiect ce vizează reconstruirea cabinei de lift, dar şi restaurarea puţului, precum şi a tunelului, precum şi în implementarea unui show media pe tot acest traseu, show ce ilustrează istoria şi legenda edificiului.