Hipermarketurile Real şi Auchan România nu vor mai comercializa alimente etichetate cu OMG (organisme modificate genetic ), alăturându-se astfel altor retaileri prezenţi pe piaţa naţională, precum Billa, Kaufland sau Penny, potrivit reprezentanţilor organizaţiei Greenpeace.
"Auchan şi Real garantează că nu comercializează niciun aliment etichetat cu OMG. Industria OMG pierde teren în România pe zi ce trece. Sondajele spun că românii nu vor OMG în mămăligă, supermarket-urile scot alimentele modificate genetic de pe rafturi, iar Ministerul Mediului ia măsuri concrete în vederea interzicerii porumbului MG", a spus coordonatorul de campanii Greenpeace, Gabriel Păun.
Greenpeace a publicat recent a III-a ediţie a Ghidului consumatorului pentru alimentele modificate genetic (MG). Potrivit reprezentanţilor Greenpeace, pe lista roşie sunt trecute super şi hipermarketurile care nu au răspuns la solicitările organizaţiei ecologiste sau nu pot garanta că nu comercializează alimente MG, pe lista portocalie sunt trecuţi retailerii care garantează doar pentru produsele marcă proprie, iar pe cea verde magazinele care nu comercializează nici un fel de produse MG.
"În prezent, pe lista roşie sunt trecute supermarketurile Artima şi La Fourmi, pe cea portocalie Metro, Selgros, Carrefour, Mega Image, iar pe cea verde Billa, Kaufland, Real, Auchan, Penny şi majoritatea retailerilor prezenţi pe piaţă", a declarat pentru NewsIn, Gabriel Păun.
Greenpeace va continua dialogul cu supermarket-urile şi hipermarketurile care operează în România şi care sunt încă pe lista roşie şi cea portocalie. De asemenea, alimentele din magazinele verzi vor continua să fie testate pentru a preveni prezenţa nedorită de alimente MG în rafturi. Organizaţia va distribui Ghidul consumatorului pentru OMG la supermarket-uri în vederea informării publicului.
"Decizia de eliminare a alimentelor MG din rafturi denotă responsabilitate. Supermarket-urile continuă să îmbogăţească lista verde din ghidul pe care l-am realizat special pentru consumatorii care nu-şi doresc să fie cobai pentru alimentele MG. Conform sondajelor de opinie 67% dintre români resping alimentele MG, deci ne aşteptăm ca noul ghid să fie folositor", a spus Păun.
În plus, Greenpeace cere supermarket-urilor de pe lista roşie (Artima şi La Fourmi), dar şi celor de pe lista portocalie să garanteze în cel mai scurt timp că nu vând alimente etichetate MG. Organizaţia cere Ministerului Mediului să finalizeze procedurile de interzicerea porumbului MG cel mai târziu la 15 aprilie, folosind aceleaşi studii ştiinţifice citate şi de Guvernele din Franţa, Ungaria şi Austria, care au luat deja decizii similare.