AURELIAN DOCHIA: "Ridicarea pragului salarial mediu a dus la cea mai mare creştere a consumului din Europa"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 februarie 2016

"Ridicarea pragului salarial mediu a dus la cea mai mare creştere a consumului din Europa"

Pragul salarial mediu net a fost ridicat datorită creşterii salariului minim, urcând puterea de cumpărare, iar pe acest fond, ţara noastră a ajuns, în 2015, la o creştere a consumului de aproximativ 13%, faţă de anul precedent, fiind cea mai mare din Europa, ne-a declarat Aurelian Dochia, analist economic.

"În luna decembrie a anului trecut au fost acordate premii anuale şi prime de sărbători, iar acestea influenţează creşterile pentru această lună, astfel, conducând la ascensiuni ale câştigului salarial pentru această lună", ne-a menţionat domnul Dochia.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2114 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 10,2%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai ridicate valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, ajungând la 5633 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, fiind de 1165 lei, conform INS.

Câştigul salarial mediu nominal net, în decembrie 2015, a crescut cu 13,3%, comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, mai arată comunicatul Institutului.

Datele INS informează că indicele câştigului salarial real, faţă de luna octombrie 1990, a fost de 159,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mare comparativ cu cel înregistrat în luna noiembrie 2015.

Potrivit raportului, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, în perioada menţionată, s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), cu 43,9%, în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, activităţi de editare, între 35,5% şi 40%, în transporturi aeriene, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, între 21,5% şi 29,5% şi în industria metalurgică, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicaţii, cercetare-dezvoltare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activităţi extractive, între 15,0% şi 19,0%.

INS precizează că scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna noiembrie 2015 de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net, în cadrul intervalului analizat, au fost înregistrate în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), cu 6,1% şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, cu 2,3%, mai arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb