Aurul a doborât un nou record

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 23 august 2011

Aurul a doborât un nou record

Preţul aurului a atins, ieri, un nou maxim istoric, de 1.890 dolari/ uncie, pe pieţele din Londra şi New York, potrivit Bloomberg. Avansul puternic al aurului vine pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea creşterii economice, iar criza datoriilor suverane a stimulat cererea de lingouri de aur, fiind o inves-tiţie de refugiu, conform agenţiei.

Călin Rechea, analist economic, susţine că aurul s-ar putea să se fi apreciat prea repede în ultimul timp.

"Nu este corect să spunem că a cres-cut preţul aurului, ci mai degrabă s-au depreciat monedele faţă de aur", ne-a declarat domnia sa.

Călin Rechea este de părere că băncile centrale şi băncile mari, care tranzacţionează în mod direct aur şi care fac parte din "LBMA" (n.r. "London Bullion Market Association"), ar putea să efectueze intervenţii în piaţă, să acţioneze concertat, ca să coboare preţul aurului. În cazul unei astfel de situaţii, corecţiile ar trebui să fie de 200-300 de dolari, deoarece o depreciere de 100 de dolari nu reprezintă nimic, potrivit analistului economic.

Domnia sa ne-a mai precizat că este interesant de observat că a revenit în atenţia opiniei publice criza din Libia, ceea ce face ca situţia dificilă a Statelor Unite ale Americii să treacă în plan secund, iar în acest context, o corecţie a preţului aurului poate să devină posibilă.

În opinia lui Călin Rechea, dacă nu va exista o intervenţie asupra preţului aurului, atunci tendinţa va fi de menţinere pe creştere.

Nu numai aurul a crescut pe pieţele internaţionale, ci şi platina, care a avansat cu 1%, la 1.894 dolari/uncie, după ce a atins 1.899 dolari/uncie, cel mai mare preţ din iulie 2008, potrivit Bloomberg. Aurul s-a tranzacţionat, ieri, peste platină, iar în urmă cu două săptămâni, preţul metalului galben a depăşit preţul platinei, ajungând la 1.771 dolari/uncie.

Aurul s-a apreciat şi la cursul Băncii Naţionale a României (BNR), care a afişat, ieri, un preţ de 178,53 lei/gram, cu 0,29 lei mai mult, faţă de nivelul din şedinţa anterioară. Aurul s-a apreciat, de la începutul anului, la cursul BNR, cu 23,26%.

Pe pieţele internaţionale, preţul metalului galben a urcat, de la începutul anului, cu 35,58%, iar în această lună, a crescut cu 15%, fiind cel mai puternic avans din 1999.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb