Austria îşi îndeamnă băncile să reducă volumul creditelor în valută

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2010

Austria îşi îndeamnă băncile să reducă volumul creditelor în valută

Banca Centrală a Austriei consideră că tendinţa consumatorilor austrieci de a lua credite ipotecare în franci elveţieni reprezintă un risc pentru sistemul bancar local, astfel că a îndemnat băncile locale să stopeze această practică.

Potrivit presei străine, Austria este o curiozitate în zona euro, în condiţiile în care 30% din totalul creditelor acordate gospodăriilor sunt în valute străine, în principal în franci elveţieni şi în yeni japonezi.

"Banca Centrală consideră volumul creditelor în valută drept un risc sistemic, iar acest risc trebuie redus", a declarat Andreas Ittner, director de supraveghere şi supervizare în Banca Centrală a Austriei.

Imediat după ce pieţele financiare s-au panicat ca urmare a colapsului băncii americane "Lehman Brothers", în septembrie 2008, autorităţile bancare din Austria a înştiinţat instituţiile creditoare din ţară că nu consideră acordarea de noi credite în valută drept o practică corectă de management al riscurilor. De atunci, proporţia noilor credite denominate în franci şi yeni acordate gospodăriilor a scăzut la 8% din totalul creditelor noi. Însă, în condiţiile în care majoritatea împrumuturilor denominate în valută, evaluate la 36 de miliarde de euro, sunt credite ipotecare pe termen lung, va mai dura o perioadă până când procentul va fi diminuat.

"Nu întrezărim o modificare semnificativă în următorii ani, acesta fiind un proces de durată", a declarat preşedintele autorităţii pieţelor financiare din Austria (FMA), Helmut Ettl, adăugând: "Am fi foarte fericiţi dacă noile credite în valută vor ajunge la nivelul zonei euro, de 2-3% din total".

Din punct de vedere legal, FMA nu are dreptul să interzică total creditarea în valută.

Autoritatea pieţelor financiare din Austria (FMA) a introdus, ieri, unele standarde minime, conform cărora creditele în valută nu pot fi un produs standardizat de masă şi pot fi acordate numai clienţilor care au venituri regulate sau active suficiente în valuta respectivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb