Austriecii de la WIFI vor instrui angajaţii români

Sorin Titus Iordan
Ziarul BURSA #Companii #Consultanţă / 18 aprilie 2007

Austriecii de la WIFI vor instrui angajaţii români

Oamenii de afaceri autohtoni sunt nemulţumiţi de sistemul nostru de pregătire profesională

Modul în care se face, la ora actuală, trainingul în ţara noastră nu reflectă nevoile reale ale pieţei muncii, este de părere Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). În opinia sa, "furnizăm servicii de pregătire în funcţie de specializările trainerilor ro­mâni, iar din acest punct de vedere am rămas în urmă". Declaraţia domniei sale vine ca urmare a lansării în ţara noastră a WIFI România, un institut specializat în pregătirea resurselor umane. Domnul Pogonaru a afirmat: "Nu am reuşit să adaptăm sistemul de învăţământ românesc la cel german, în care 20% reprezintă studiile teoretice şi 80% practica. Aceste lipsuri ne-au îndemnat să ne adresăm unei instituţii precum WIFI, care are o abordare pragmatică, cum spunem noi, de la mistrie la managementul de vârf".

WIFI, cunoscut şi sub numele de Institutul pentru Promovare Economică (Institute for Economic Promotion) este un departament al Camerei de Comerţ a Austriei. În ţara de origine, WIFI are o reţea de 11.000 de traineri ce predau materii care acoperă 277 de domenii de activitate. Paul Angeli, director regional pentru România, a precizat că "obiectivul WIFI este să pregătească atât angajaţii companiilor austriece care activează pe piaţa românească, cât şi pe cei ai societăţilor autohtone, în vederea atingerii unui nivel înalt de competitivitate". Johannes Becker, reprezentanul Camerei de Comerţ a Austriei, a subliniat că "principala problemă a firmelor aus­triece din România este lipsa unei forţe de muncă calificate, iar prezenţa celui mai mare institut de formare profesională din Austria va garanta o pregătire corespunzătoare".

WIFI România are la bază trei structuri: ECDL (operatorul licenţei Permisul European de Conducere a Computerului), Formenerg (societate de formare profesională în domeniul energetic) şi Euroaptitudini (operatorul licenţei Business Language Testing Service). WIFI România îşi propune să stabilească o reţea bine pregătită de traineri români, care să instruiască în limba maternă şi prognozează că, până la finele anului 2007, va avea 10.000 de cursanţi.

Şerban Iosifescu, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, a precizat că "în condiţiile care ţara noastră acordă cel mai mic procent din PIB pentru educaţie dintre toate ţările Uniunii Europene, prezenţa companiilor străine de pregătire profesională pe piaţa internă a muncii este un pas important spre normalizare". Potrivit domnului Iosifescu, "investiţia în resursa umană este cea mai rentabilă. Pe de o parte, firmele cresc productivitatea propriilor angajaţi, iar pe de altă parte, îi fidelizează, determinându-i să nu dea curs unor eventuale oferte externe. Oamenii de afaceri români trebuie să înţeleagă că investiţia în pregătire garantează dezvoltarea afacerii şi creşterea profitului".

Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR, a punctat că "societăţile străine alocă circa 6% din buget pentru pregătirea personalului, în timp ce în ţara noastră nici măcar nu s-a atins 1%. Din acest punct de vedere, România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul de adulţi care apelează la pregătire profesională", a concluzionat domnul Pârvan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb