Autorităţile băimărene invocă cianura în conflictul cu Romaltyn

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 5 august 2013

Autorităţile băimărene invocă cianura în conflictul cu Romaltyn

Consiliul Local din Baia Mare vrea să interzică orice activitate minieră ce implică utilizarea cianurii în zonă, ceea ce ar reprezenta o nouă lovitură pentru Romaltyn, compania care a preluat fosta uzină "Aurul", singurul loc unde poate fi procesat minereul de aur la noi în ţară.

Conflictul dintre Consiliul Local şi reprezentanţii Romaltyn a izbucnit în urmă cu aproximativ trei luni, când autorităţile băimărene au decis să schimbe destinaţia zonei unde se află uzina companiei, iar disputa a ajuns în instanţă.

Procesul intentat de Romaltyn Consiliului Local, prin care compania cere anularea hotărârii de relocare a sediului uzinei, are următorul termen de judecată pe data de 5 august.

Folosindu-se de o consultare publică din anul 2010, Consiliul Local Baia Mare doreşte să iniţieze un proiect de hotărâre, prin care să fie interzisă orice activitate minieră ce implică utilizarea cianurii, în zonă, potrivit afirmaţiilor primarului oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

"Au fost prezenţi peste 15.000 de băimăreni care, în proporţie de peste 97%, au spus c sunt împotriva utilizării cianurilor în Baia Mare, ceea ce determină clar oportunitatea pentru a interzice o astfel de funcţiune, o astfel de utilizare de cianuri", a precizat primarul Cătălin Cherecheş.

Primarul băimărean are dubii privind documentaţia de mediu a Romaltyn

Edilul a mai adăugat, la ultima şedinţă de lucru cu membrii Consiliului Local, că documentaţia depusă de Romaltyn la Ministerul Mediului a fost respinsă.

"Am aflat, din discuţiile cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului, că cei de la Romaltyn, pentru că ei sunt cei care doresc să utilizeze cianura pe raza municipiului Baia Mare, au depus o documentaţie care a fost respinsă ca fiind neconformă".

"Deci, plecăm de la acest aspect şi felicit Ministerul Mediului fiindcă a fost ferm în ceea ce înseamnă analiza documentaţiilor din partea unor potenţiali investitori care doresc să genereze zone de producţie utilizând cianurile pe raza municipiului Baia Mare. Pe măsură ce lucrurile vor evolua, vă voi informa punctual asupra demersurilor pe care le-am făcut sau asupra rezultatelor care s-au obţinut", a mai afirmat Cătălin Cherecheş.

Domnia sa a continuat: "Obligaţia mea este să apăr mediul şi sănătatea cetăţenilor şi asta voi face, indiferent cum se numeşte societatea".

În acelaşi timp, oficialii companiei Romaltyn ne-au declarat, la finalul lunii trecute, că vor apela la toate măsurile pe care justiţia le pune la dispoziţie pentru a obţine anularea hotărârii din aprilie a Consiliului Local, adăugând că toate investiţiile pe care le-au planificat vor rămâne în grafic.

Astfel, până la finalul anului, la uzina de la Baia Mare ar urma să fie făcute investiţii de circa 40 de milioa­ne de dolari, potrivit anunţului de la începutul anului 2013, când Fondul de private equity Fribourg Inves­t­ments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a cumpărat 49% din capitalul social al companiei miniere "Romaltyn Limited.

Repornirea activităţii companiei a fost programată pentru ultimul trimestru al acestui an, iar investiţiile vor acoperi retehnologizarea completă a uzinei, înlocuirea circuitului de conducte, finalizarea staţiei de tratare a apei la iazul de decantare, refacerea izolaţiei lacului de decantare şi amenajarea unor noi buzunare de retenţie.

Fosta uzină "Aurul" este singurul loc unde, în prezent, mai poate fi tratat şi procesat minereul aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 milioane tone.

Prin Hotărârea de Guvern 437 din data de 3 iunie, publicată în Monitorul Oficial în data de 4 iunie 2013, s-a aprobat licenţa de concesiune nr. 1/1998 pentru exploatarea reziduurilor miniere din iazurile de decantare Săsar (MEDA), respectiv Flotaţia Centrală încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi societatea Aurul Baia Mare, actuala societate comercială Romaltyn Mining.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb