AVAS estimează venituri de 265 milioane de lei

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie 2011

AVAS estimează venituri de 265 milioane de lei

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi-a planificat să obţină, în 2011, venituri de circa 50 milioane de lei din privatizare şi de 49 de milioane de lei din administrarea participaţiilor statului, după ce, anul trecut, a raportat venituri totale de 186,9 milioane de lei, din care 142,52 milioane de lei au venit din activitatea de privatizare şi administrare a participaţiilor statului, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Autorităţii. Aurelian Popa, preşedintele AVAS, ne-a acordat un interviu despre planurile AVAS de privatizare a companiilor din portofoliu, anul acesta.

Interviu cu Aurelian Popa, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului

Reporter: A mai primit AVAS vizite recente ale FMI? Care au fost subiectele abordate în cadrul vizitelor AVAS? S-a interesat FMI de situaţia conturilor AVAS dat fiind că Autoritatea este nevoită să despăgubească foşti investitori FNI?

Aurelian Popa: AVAS a primit vizita delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale pe 28 ianuarie 2011.

Discuţiile s-au axat pe rezultatele obţinute de AVAS, conform angajamentelor asumate. Delegaţia a apreciat rezultatele AVAS şi a subliniat ideea continuării şi accelerării procesului de privatizare.

Precizăm că, în ce priveşte obligaţiile asumate de România cu FMI şi CE, paragraful din Scrisoarea de Intenţie care prevede angajamente legate de activitatea AVAS este următorul: "Agenţia de privatizare AVAS continuă pregătirile pentru vânzarea companiilor mici aflate integral în proprietatea sa şi a pachetelor minoritare pe care le deţine la încă cel puţin alte 150 de companii, iar finalizarea vânzării celor mai multe dintre acestea se aşteaptă în 2011".

Reporter: Anul trecut, ne-aţi spus că FMI a discutat cu AVAS despre necesitatea privatizării societăţilor din portofoliu. Câte societăţi au fost privatizate anul trecut şi ce venituri aţi obţinut din această activitate?

Aurelian Popa: Anul trecut, au fost încheiate şase contracte de vânzare-cumpărare de acţiuni (UPRUC UTCH Făgăraş, "Trocadero" Bucureşti, "Aqua Proiect" Bucureşti, "Industrializarea Laptelui" Bistriţa, "Marmosim" Simeria, "Moldoplast" Iaşi).

Începând cu luna octombrie a fost posibilă publicarea anunţurilor de vânzare. Astfel, faţă de angajamentul din Scrisoarea de Intenţie al părţii române, până la data de 20 octombrie 2010 au fost lansate anunţurile privind intenţia AVAS de a scoate la privatizare/vânzare un număr de 12 pachete majoritare şi 90 pachete minoritare. Pe 15 noiembrie 2010, AVAS şi-a exprimat intenţia de a privatiza alte pachete minoritare de acţiuni deţinute la 30 de societăţi comerciale. Ca urmare a publicităţii primare, AVAS aşteaptă scrisorile de intenţie ale investitorilor.

Totodată, au fost publicate un număr de cinci anunţuri de vânzare pentru: "Arcadia 2000" Bucureşti, "Aqua Proiect" Bucureşti, "Secomb" Segarcea, "Scudas" Paşcani şi "Industrialexport" Bucureşti.

Pentru "Scudas" Paşcani nu a fost depusă nicio ofertă de cumpărare la termenul prevăzut în anunţ, iar la "Secombi" Segarcea ofertantul nu a îndeplinit condiţiile de admitere la licitaţie.

La "Arcadia 2000" Bucureşti, în urma anunţului de vânzare, s-au cumpărat un număr de 10 Dosare de prezentare ,dar procesul de privatizare a fost suspendat de către instanţa de judecată prin ordonanţă preşedenţială la solicitarea uneia dintre societăţile care au cumpărat Dosarul de prezentare.

Pentru "Industrialexport" Bucureşti nu a fost depusă nicio ofertă de cumpărare de acţiuni.

Reporter: Reprezentanţii ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) ne-au spus că legea prevede că AVAS ar mai putea transfera participaţii la capitalul social al Fondului Proprietatea, în cazul în care cererile de despăgubire ar excede participaţia statului la FP. Mai are AVAS participaţii pe care ar putea să le transfere Fondului Proprietatea?

Aurelian Popa: În prezent, AVAS deţine în portofoliu pachete de acţiuni la 366 de societăţi comerciale privatizabile, după cum urmează: 19 societăţi comerciale la care statul deţine pachete majoritare din care patru sunt companii de cercetare - dezvoltare (respectiv Casstil, Ceprohart, ICTCM şi INAR) şi 347 de societăţi comerciale la care statul deţine pachete minoritare.

Tot în portofoliul AVAS se mai regăsesc şi pachete de acţiuni la 373 societăţi comerciale aflate în procedura insolvenţei/lichidării voluntare sau în procedură de dizolvare.

Având în vedere faptul că portofoliul AVS este sensibil diminuat, participaţiile importante fiind fie vândute, fie transferate anterior la Fondul Proprietatea, deşi legea ar permite noi transferuri, practic sunt şanse reduse pentru ca aşa ceva să se mai întâmple.

Reporter: Ce venituri şi profit aţi obţinut anul trecut? Care sunt veniturile şi profitul estimat pentru 2011?

Aurelian Popa: Conform Contului de execuţie a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, AVAS a obţinut venituri totale de 186.905 mii lei, din care din activitatea de privatizare şi administrare a participaţiilor statului un cuantum de 142.525 mii lei, iar prin aplicarea metodelor reglementate de OUG nr. 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului, precum şi din derularea procedurii insolvenţei, încasări din valorificarea creanţelor preluate în cuantum de 40.535 mii lei.

În proiectul de buget al AVAS pentru 2011 sunt estimate venituri totale de 265.000 mii lei, din care venituri din activitatea de privatizare de 50.330 mii lei, venituri din activitatea de valorificare a creanţelor preluate pentru recuperare de 45.200 mii lei, venituri din administrarea participaţiilor statului de 49.194 mii lei şi venituri din activitatea de postprivatizare de 120.260 mii lei.

Considerăm că nu se poate face o estimare riguroasă a veniturilor ce se vor obţine din valorificarea pachetelor de acţiuni privatizabile din portofoliu, având în vedere faptul că structura portofoliului privatizabil al AVAS se caracterizează printr-o dinamică permanentă, precum şi luând în considerare condiţiile economico-financiare dificile din mediul de afaceri.

Ca urmare a analizei efectuate asupra portofoliului de societăţi comerciale s-a estimat un venit din privatizare, pentru anul 2011, de circa 50 de milioane de lei. Această estimare a luat în calcul valoarea nominală a pachetelor de acţiuni deţinute de AVAS.

Suma poate avea un trend crescător sau descrescător în funcţie de modul în care se va reuşi încheierea tranzacţiilor.

Menţionăm că realizarea veniturilor estimate mai sus şi demararea procesului de privatizare la societăţile comerciale rămase în portofoliu, depinde de existenţa mai multor elemente obiective, cum ar fi: prezentarea unor intenţii de cumpărare ferme, transmiterea într-o perioadă de timp cât mai scurtă a documentelor de privatizare complete de către societăţile comerciale la care AVAS mai deţine în portofoliu acţiuni în numele statului, clarificarea situaţiei juridice şi patrimoniale a acestor societăţi comerciale; clarificarea cadrului legislativ cu incidenţa în domeniul privatizării, stabilizarea mediului economic şi de afaceri.

În acest an, AVAS urmează să lanseze la privatizare societăţile pentru care a efectuat publicitatea primară. Până în prezent, în luna ianuarie, anul curent, s-a încheiat un nou contract de vânzare-cumpărare de acţiuni pentru pachetul de acţiuni rămas în portofoliul AVAS la "AQUA PROIECT" Bucureşti.

Pentru "Secombi" Segarcea a fost reluat procesul de privatizare şi s-a întocmit anunţul de vânzare, care a fost publicat în data de pe 17 ianuarie 2011 şi pentru care a fost cumpărat un Dosar de prezentare de către "Pan Dynamyc" SRL. La data limită, respectiv 31 ianuaie 2011, AVAS a înregistrat o singură ofertă din partea Pan Dynamyc SRL. În urma licitaţiei cu strigare, pachetul de 105.948 acţiuni, reprezentând 27,263% din capitalul social, a fost adjudecat pentru suma de 264.870 lei. Societatea "Pan Dynamyc" SRL a adjudecat acţiunile la preţul de ofertă propus de AVAS, respectiv 2,5 lei per acţiune, fiind singura societate participantă la licitaţie. Plata preţului urmează să se facă în termen de 10 zile de la semnarea contractului.

Pentru alte două societăţi AVAS a publicat anunţuri de vânzare a pachetelor de acţiuni: Anunţul pentru S.C. Agromec Cunta, jud Alba, a fost publicat pe 7 februarie 2011, cu termen de depunere a ofertelor în 2 martie 2011.

Anunţul pentru "Germino" Teleorman, a fost publicat în data de 14 februarie, anul acesta, cu termen de depunere a ofertelor pe 10 martie.

Lansarea la privatizare a societăţilor minoritare este condiţionată de promptitudinea cu care conducerile societăţilor comerciale răspund la solicitările AVAS de întocmire a documentaţiei de privatizare şi de corectitudinea datelor transmise.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din pacate, personal nu cred ca AVAS va privatiza ceva anul acesta, din urmatoareler doua motive principale :

    - majoritatea pachetelor minoritare sunt complet neatractive pentru investitori;

    - numerosii creditori ai AVAS, nemaiputand sa se indrepte asupra conturilor institutiei, vor alege cea mai la indemana varianta, respectiv cea de instituire a sechestrului pe actiunile cat de cat atractive pe care le mai detine AVAS la societati comerciale. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb