Avem a doua creştere economică din UE

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iunie 2008

Creşterea economică a ţării noastre este a doua ca mărime din Uniunea Europeană, a anunţat, ieri, biroul european de statistică Eurostat.

În timp ce în ţara noastră, produsul intern brut a avansat cu 8,2% în primele trei luni din 2008 faţă de aceeaşi perioadă din 2007, în Uniunea Europea­nă creşterea a fost de 2,5%.

Datele transmise de Euros­tat indică performanţe destul de reduse ale ţărilor din zona euro, unde creşterea produsului intern brut a fost de 2,2%.

Ţara cu cea mai bună performanţă din punct de vedere a creşterii economice în primul trimestru al anului acesta a fost Slovacia, cu un avans de 8,7%.

După România, următoarele ţări clasate au fost: Lituania, cu 6,7%, Polonia, cu 6,4% şi Cehia, de 5,4%. Cele mai slabe rezultate privind creşterea economică în primele trei luni din 2008 au fost în Ungaria şi Estonia, unde creşterea PIB-ului a fost sub 1%.

Datele publicate luni, de Institutul Naţional de Statistică din ţara noastră, indică un PIB de 86,7 miliarde de lei în primele trei luni din 2008, cu 8,2% mai mare faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă din 2007.

Eurostat a publicat şi rata de creştere a preţurilor producţiei industriale în ţările membre ale Uniunii Europene, calculate pentru luna aprilie. Ţara noastră se situează pe locul al treilea, cu un avans de 14,4% al preţurilor produselor din industrie în aprilie 2008, faţă de acceaşi lună din 2007. Creşterea preţurilor produselor industriale în Uniunea Europeană a fost, în aceeaşi perioadă, de 4%, iar în zona euro - de 3,7%. Avansul puternic al preţurilor din industrie s-a datorat şi de această dată sectorului energie, unde majorarea a fost de 18,5% în aprilie 2008, faţă de a patra lună din 2007. Preţurile produselor din indus­trie s-au majorat cel mai mult în Lituania - cu 16,5%, şi Danemarca - cu 15,7%. Conform Eurostat, cele mai slabe majorări ale preţurilor din indus­trie, în Uniunea Europeană, au fost consemnate în Cehia (4,7%), Luxemburg (5,1%) şi Finlanda (5,1%).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce conteaza de fapt e ca cei 2,2% din multe miliarde de euro cam sterg pe jos cu 8,2% din o suma total mult mult mai mica. Banii conteaza nu procentele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb