Avem mai puţine decese rutiere, dar mai multe decât media UE

V.B.
Companii #Transporturi / 1 aprilie 2014

Rata deceselor rutiere a scăzut în ţara noastră cu 9% anul trecut, în comparaţie cu 2012, peste media Uniunii Europene, de 8%, dar, în continuare, este aproape dublă faţă de media UE (92 de cazuri la 1 milion de locuitori, faţă de, în medie, 52 de astfel de cazuri la nivelul UE), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE) trimis astăzi redacţiei.

De asemenea, România este statul-membru UE cu cele mai multe decese rutiere în 2013 (urmată de Polonia şi Luxemburg, fiecare cu 87 de cazuri), la polul opus situându-se Suedia şi Marea Britanie (cu 28, respectiv 29 de cazuri). Peste 60% dintre cazurile înregistrate la noi au avut loc în mediul urban.

UE a stabilit un plan de acţiune în domeniul siguranţei rutiere pentru perioada 2011-2020, plan axat pe îmbunătăţirea, în acelaşi timp, a infrastructurii rutiere, vehiculelor şi, nu în ultimul rând, a comportamentului participanţilor la trafic. În cadrul acestuia, se publică în fiecare an date statistice privind evoluţia principalilor indicatori referitori la siguranţa rutieră. Numărul deceselor în accidentele rutiere s-a diminuat, anul trecut, cu 8% în comparaţie cu 2012, după o scădere de 9% între 2011 şi 2012, iar prin scăderea cu 17% a deceselor rutiere începând cu 2010 au fost salvate aproximativ 9 mii de vieţi, se mai arată în comunicat.

Comisarul Siim Kallas, vicepreşedinte al CE şi responsabil cu mobilitatea şi transporturile, a declarat: "Siguranţa transporturilor reprezintă o caracteristică a Europei. De aceea este extrem de important ca rezultatele bune din 2012 să nu reprezinte un caz izolat. Sunt mândru să constat că UE se află pe calea cea bună în vederea atingerii obiectivului privind siguranţa rutieră pentru 2020. Cu toate acestea, în fiecare zi încă mai sunt ucise 70 de persoane pe şoselele europene şi, prin urmare, nu putem să ne complăcem în această situaţie. Trebuie să depunem în continuare eforturi comune la toate nivelurile pentru a îmbunătăţi siguranţa pe drumurile europene".

Totuşi, statisticile oficiale arată că, în UE, numărul deceselor variază încă foarte mult de la o ţară la alta. În medie, în UE au existat 52 de decese rutiere la 1 milion de locuitori. Ţările cu cel mai scăzut număr de decese rutiere rămân în continuare Marea Britanie, Suedia, Olanda şi Danemarca (aproximativ 30 de decese la 1 milion de locuitori). În special Slovacia, Spania şi Germania şi-au îmbunătăţit poziţia pe listă, diminuându-şi numărul de decese rutiere cu 24%, 10%, respectiv 7% în intervalul 2012-2013.

În 2011, ritmul de reducere a deceselor rutiere a scăzut la doar 2%. Cu toate acestea, o reducere de 9% în 2012 şi de 8% în 2013 arată că statele membre sunt din nou pe drumul cel bun în îndeplinirea obiectivului strategic, mai precizează comunicatul.

"Statele membre care au înregistrat progrese, dar ale căror cifre privind decesele rutiere sunt în continuare mult mai mari decât media UE (Polonia, Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania şi Grecia) sunt încurajate să îşi intensifice eforturile. Situaţia din Lituania, unde din păcate siguranţa rutieră nu s-a îmbunătăţit deloc în ultimul an, merită o atenţie deosebită. De asemenea, numărul de decese rutiere a crescut în Malta şi în Luxemburg, deşi cifrele totale din aceste ţări sunt atât de mici încât fluctuaţiile mari de la un an la altul nu sunt semnificative din punct de vedere statistic. O altă caracteristică îngrijorătoare a statisticilor este situaţia participanţilor la trafic vulnerabili: numărul pietonilor ucişi scade într-o măsură mai mică decât s-a preconizat, iar numărul cicliştilor ucişi a înregistrat recent o creştere. Acest lucru se datorează parţial faptului că tot mai multe persoane se deplasează cu bicicleta; provocarea cu care se confruntă statele membre este de a încuraja cetăţenii să se deplaseze mai degrabă cu bicicleta decât cu maşina, asigurându-se în acelaşi timp că trecerea de la maşină la bicicletă este sigură", mai transmite Comisia Europeană.

"Programul UE de acţiune pentru siguranţa rutieră 2011-2020 stabileşte o serie de planuri ambiţioase de reducere la jumătate a numărului de decese rutiere din Europa într-o perioadă de 10 ani. Acesta conţine propuneri ambiţioase axate pe îmbunătăţirea vehiculelor, a infrastructurii şi a comportamentului participanţilor la trafic. De exemplu, printre iniţiativele-cheie recente se numără Permisul de conducere european (IP 13/25) şi intrarea în vigoare a directivei privind aplicarea transfrontalieră a sancţiunilor pentru încălcările normelor de circulaţie. O propunere privind îmbunătăţirea verificărilor tehnice a autovehiculelor a fost adoptată de Parlamentul European (MEMO 14/637) şi s-a înregistrat un progres major către o strategie de reducere a numărului de răniţi grav în traficul rutier (IP 13/236). Ca urmare a progresului înregistrat anul trecut cu privire la o nouă definiţie comună a UE pentru vătămările grave cauzate de accidentele rutiere, statele membre ale UE au început deja să colecteze primele date conform noii definiţii. Datele colectate în 2014 vor fi disponibile la începutul anului 2015, când vor putea începe pregătirile cu privire la stabilirea unui obiectiv de reducere a numărului de răniţi grav în traficul rutier", detaliază comunicatul.

Începând cu anul viitor, Comisia Europeană preconizează adoptarea unui obiectiv strategic de reducere a vătămărilor grave cauzate de accidentele rutiere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb