Banca Centrală Europeană (BCE) avertizează că riscurile de pe pieţele financiare au crescut în ultima vreme, iar incertitudinile din acest domeniu "ar putea persista o perioadă considerabilă de timp".
În analiza sa din luna decembrie, privind stabilitatea financiară, BCE arată că tensiunile de pe pieţele financiare s-au amplificat faţă de ceea ce se estima în perioada iulie-august, când a izbucnit criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din SUA. De precizat că raportul BCE face referire la un interval de timp care s-a încheiat la data de 9 noiembrie.
Potrivit specialiştilor BCE, în perioada de început a crizei, a existat un consens general privind faptul că impactul acesteia va fi limitat. Raportul BCE nu face o estimare a pierderilor ce vor rezulta din turbulenţele de pe pieţele financiare, însă arată că acestea sunt măsurabile, iar şocul din sistemul financiar este mai mare acum decât în urmă cu câteva luni.
Cei de la BCE mai spun că problemele cauzate de această criză instituţiilor financiare, pe segmentul strângerii de lichidităţi, dă naştere unor disfuncţionalităţi "fără precedent" pe pieţele monetare interbancare principale.
"Băncile au adunat bani pentru că nu au putut să distingă între debitorii expuşi la această criză şi cei fără probleme", notează analiza BCE, adăugând că acestea sunt, de asemenea, nesigure în legătură cu nevoile proprii de finanţare.
Concluzia BCE este că tensiunile de pe piaţa financiară nu vor fi înlăturate prea curând, instituţia îndemnând băncile să fie vigilente.