AVERTISMENT DE LA CEA MAI MARE BANCĂ ELVEŢIANĂ: "Nu vă faceţi iluzii de redresare economică, după găsirea unui vaccin împotriva Covid"

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 noiembrie 2020

"Nu vă faceţi iluzii de redresare economică, după găsirea unui vaccin împotriva Covid"

Carl Tannenbaum, Northern Trust: "Un vaccin împotriva Covid-19 nu va fi un stimul instantaneu pentru economia SUA" Richard McGuire, Rabobank: "Mai este un drum lung de parcurs" Paul Dales, Capital Economics: "Moştenirea economică a crizei va persista"

Anunţul făcut de două companii farmaceutice partenere la începutul acestei săptămâni legat de un vaccin eficient împotriva coronavirusului a fost primit cu bucurie de pieţele globale, dar preşedintele celei mai mari bănci elveţiene, UBS Group AG, Axel Weber, a avertizat că, şi cu un astfel de vaccin, va dura ceva timp până când economia globală va reveni la nivelurile de dinaintea crizei.

Amintim că, luni, compania farmaceutică americană Pfizer Inc. şi partenerul său german BioNTech SE au anunţat un "succes preliminar" în testele privind vaccinul candidat împotriva Covid-19. Atunci, CEO-ul şi preşedintele Pfizer, dr. Albert Bourla, a catalogat momentul drept "o zi minunată pentru ştiinţă şi umanitate".

Ieri, Weber a declarat citat de CNBC: "Nu sunt pesimist. Adică, în cele din urmă, vom trece de criză, dar nu ar trebui să ne facem iluzii că acest lucru se va întâmpla rapid. Va dura ceva timp. Va fi nevoie de cel puţin un an ca să ne întoarcem la nivelul PIB-ului de dinaintea crizei. Va dura încă un an sau doi ca să ne apropiem de nivelul şomajului şi al creşterii de dinainte de criză şi, prin urmare, ne vom confrunta cu o redresare destul de lungă".

Optimismul din jurul anunţului privind vaccinul a fost temperat cu "o doză de realism", având în vedere logistica dificilă a producţiei în masă şi a transportului acestuia, în special atunci când timpul este esenţial pentru salvarea vieţilor şi a mijloacelor de trai.

Şi Carl Tannenbaum, economist-şef la furnizorul de servicii financiare Northern Trust Corp., este de părere că un vaccin împotriva Covid-19 nu va fi un stimul instant pentru economia SUA, care încă are nevoie de un sprijin fiscal de amploare, pe măsură ce redresarea sa îşi pierde elanul.

"Ştirile privind vaccinul şi creşterea peste aşteptări a numărului locurilor de muncă din SUA, în octombrie, sunt evoluţii încurajatoare pentru cea mai mare economie din lume, dar aceste evoluţii nu reduc nevoia de stimuli suplimentari", declară Carl Tannenbaum, adăugând: "În ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, avem încă 10 milioane de americani care lucrau în ianuarie şi care nu au un loc de muncă astăzi. Şi cei care rămân şomeri văd o cale mult mai lungă până la reangajare, aşa că vor continua să aibă nevoie de o anumită sumă pentru sprijin. Iar celălalt element care cred că este un «vânt din faţă» pentru redresare, aici în Statele Unite, îl reprezintă guvernele de stat şi locale ale căror bugete sunt în prezent într-o situaţie dificilă, cu pierderi de venituri. Acestea mai sunt afectate de disponibilizări, oferind servicii mai puţine, ceea ce este rău pentru activitatea economică".

În opinia lui Tannenbaum, din acest motiv, SUA nu pot depinde de un vaccin ca să îşi rezolve toate problemele. Tannenbaum subliniază că, şi în situaţia optimistă în care vaccinul Covid-19 dezvoltat de către Pfizer şi BioNTech va fi aprobat în acest an, este posibil să nu existe suficiente doze până în 2021 pentru a-i imuniza pe cei care au nevoie de el.

Carl Tannenbaum mai spune că SUA nu vor avea un pachet de stimulente înainte de inaugurarea noului preşedinte american, în ianuarie 2021. "Drept urmare, cred că redresarea noastră, în Statele Unite, care deja îşi pierde elanul, ar putea fi ameninţată de un anumit risc dacă aşteptăm un vaccin pentru rezolvarea tuturor problemelor".

Innes McFee, Oxford Economics: "Este foarte incert când vom vedea niveluri suficiente de imunizare, ca să putem ignora lockdown-ul"

Şi alţi analiştii avertizează că moştenirea economică a crizei Covid-19 va dura mai mult decât pandemia, în ciuda descoperirii vaccinului. Aceştia îndeamnă la prudenţă, atrăgând atenţia cu privire la cicatricile economice şi la nevoia continuă de sprijin în vederea redresării, mai ales că foarte multe companii care s-au prăbuşit nu se vor întoarce în economie, şomerii nu vor fi imediat angajaţi, iar datoriile nu vor dispărea odată cu lansarea vaccinului.

Innes McFee, economist-şef global la Oxford Economics, spune, citat de The Telegraph, că "este foarte incert când vom vedea niveluri suficiente de imunizare ca să putem ignora lockdown-ul suplimentar în regiuni sau ţări". Acesta nu îşi actualizează prognozele globale de creştere economică după anunţul privind vaccinul, avertizând cu privire la complexitatea procesului de lansare a unui astfel de produs.

"Mai este un drum lung de parcurs", avertizează şi Richard McGuire, strateg la Rabobank, care menţionează: "Realitatea este că va fi necesară o cantitate imensă de sprijin guvernamental pentru redresarea economică". McGuire avertizează că întreprinderile vor trebui să supravieţuiască încă un an cu o cerere redusă şi, în multe cazuri, cu datorii uriaşe.

La rândul său, Paul Dales, economist din Marea Britanie la societatea de consultanţă Capital Economics, spune că un vaccin ar "îmbunătăţi simţitor perspectivele economice" şi ar putea accelera cu un an recuperarea, însă avertizează că "deşi un vaccin permite vieţii majorităţii oamenilor să revină la normal anul viitor, moştenirea economică a crizei va persista".

Optimiştii anticipează un "boom al consumului în SUA"

Există şi analişti optimişti, care cred că, după nouă luni de lockdown, testări şi sisteme de urmărire (epidemiologică) nereuşite, respectiv două valuri de pandemie, lansarea vaccinului va face ca "era post-Covid să nu mai fie doar un vis".

Ian Shepherdson, economist la compania de cercetare Pantheon Macroeconomics, le-a spus investitorilor "că aceasta este adevărata afacere (n.r. vaccinul)", care va genera un "boom al consumului" în SUA - cea mai mare economie din lume.

Optimist, dar ceva mai precaut, Zach Pandl, analist la banca de investiţii Goldman Sachs Group Inc., declară: "Spre deosebire de majoritatea celorlalte cicluri de business din istorie, economia mondială de astăzi este afectată de o criză de sănătate publică, generată de un virus contagios. Perspectivele economice şi de piaţă depind în mare măsură de perspectivele de control al virusului şi, prin urmare, de calendarul pentru restabilirea activităţii în industriile care furnizează servicii ce presupun un contact semnificativ. O campanie de vaccinare va putea determina recuperarea, în 2021, a unei părţi importante din producţia pierdută anul acesta, generând o revenire mult mai rapidă pe creştere decât după o recesiune normală".

Însă, recent, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, afirma că economia globală nu poate face decât "munca grea" a redresării, odată ce virusul nu va mai fi un pericol.

Economiile din lume au avut, până acum, recuperări "mecanice" după reluarea activităţii, în condiţiile în care producţia din anumite sectoare, cum sunt ospitalitatea şi arta, încă este mult sub nivelurile pre-pandemie. În situaţia dată, Goldman Sachs anticipează o scădere cu 4% a PIB-ului global în 2020, urmată de o creştere cu 6% anul viitor.

Amintim că, luna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit uşor în creştere estimarea privind evoluţia economiei mondiale în acest an, de la o scădere de 4,9% la una de 4,4%, dar a avertizat că redresarea va fi "de durată, neuniformă şi incertă pe unele pieţe emergente şi în economiile în curs de dezvoltare".

FMI anticipează că în viitor vor avea loc "progrese limitate", astfel că şi-a redus estimările de creştere a PIB pentru anul viitor la 5,2%, de la 5,4%. Fondul a menţionat că tensiunile geopolitice, disputele comerciale, dezastrele naturale, modificările condiţiilor de finanţare şi alte epidemii continuă să fie riscuri de înrăutăţire a prognozelor sale.

Conform presei internaţionale, vaccinul Pfizer trebuie făcut în două doze pe persoană, iar pe baza proiecţiilor actuale, numai 25 de milioane de persoane ar putea fi vaccinate până la sfârşitul anului curent. Pfizer şi BioNTech au anunţat că se aşteaptă să producă până la 50 de milioane de doze de vaccin în 2020 şi până la 1,3 miliarde de doze în 2021.

În condiţiile în care populaţia mondială este estimată la aproximativ 7,5 miliarde de locuitori, ar putea apărea neînţelegeri între ţările care primesc primul vaccin, deşi guvernele din Europa, Marea Britanie şi SUA au încheiat deja contracte pentru cumpărarea a milioane de doze.

În opinia analiştilor, dacă şi alţi lideri farmaceutici din cursa pentru un vaccin împotriva Covid-19 vor putea fabrica în curând un asemena produs, este posibil ca revenirea la normal să accelereze.

Mai sunt aşteptate vaccinuri de la companiile Moderna Inc. (SUA) şi AstraZeneca Plc (Marea Britanie), care desfăşoară teste de fază a treia pe scară largă.

-------------------------------------------

Ţările cele mai afectate de pandemie şi cu cea mai bună acoperire a vaccinurilor candidate sunt aşteptate să se redreseze mai rapid. Banca germană Deutsche Bank AG anticipează că Marea Britanie ar putea fi una dintre ţările cele mai câştigate de pe urma lansării unui vaccin eficient, având în vedere problemele sale legate de ţinerea în frâu a virusului şi multiplele oferte pe care le are din partea altor ţări pentru cumpărarea dozelor de vaccin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb