AVERTISMENT FMI: "Asia poate fi marele perdant, dacă economia globală se scindează"

ANDREI IACOMI
Macroeconomie / 30 octombrie 2022

"Asia poate fi marele perdant, dacă economia globală se scindează"

Zona Asia-Pacific va avea mai multe de pierdut decât orice altă regiune din lume dacă sistemul comercial global se va scinda în urma tensiunilor geopolitice, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI), scrie CNBC.

Conform unui studiu publicat vineri de Fond, ţările din Asia şi Pacific pot pierde peste 3% din produsul lor intern brut dacă comerţul va fi întrerupt în sectoarele afectate de sancţiunile impuse recent de către Statele Unite împotriva Beijing-ului, ce vizează producătorii de cip-uri, precum şi dacă barierele non-tarifare din alte zone sunt ridicate la "nivelurile din perioada Războiului Rece".

Potrivit FMI, anumite sectoare din ţările asiatice, forţate să se contracte din cauza slăbirii comerţului, pot suferi pierderi medii în ceea ce priveşte locurile de muncă de până la 7%.

Krishna Srinivasan, director pentru Asia-Pacific al FMI, crede că intensificarea incertitudinii comerciale, laolaltă cu impunerea unor măsuri mai restrictive, pot duce la o fragmentare şi divizare a lumii. "Iar Asia riscă să piardă mult, deoarece este un jucător cheie în lanţurile globale de aprovizionare. Într-o lume fragmentată riscă să piardă mai mult decât oricine altcineva", a spus Srinivasan vineri, la o conferinţă în Singapore.

Tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China

Potrivit FMI, primele semne ale fragmentării globale au apărut în timpul războiului comercial dintre SUA şi China din 2018. Dar de atunci au apărut semne mult mai îngrijorătoare, cum ar fi războiul Rusia-Ucraina, iar sancţiunile aplicate Moscovei adaugă şi mai multă incertitudine în ceea ce priveşte relaţiile comerciale.

Or, incertitudinea politicilor comerciale poate împiedica activitatea economică, deoarece companiile întrerup angajările, investiţiile şi întrările în noi pieţe. De pildă, FMI a constatat că, în urma tensiunilor comerciale dintre SUA şi China din 2018, după doi ani, investiţiile au fost reduse cu aproximativ 3,5%.

Potrivit Fondului, impactul fragmentării comerţului este mai mare pentru pieţele emergente din Asia şi pentru companiile cu datorii mari. De asemenea, este posibil să apară şi probleme mai severe, precum "ruperea legăturilor financiare".

În aceste condiţii, FMI îndeamnă ţările să renunţe la restricţiile comerciale şi să reducă incertitudinea, printr-o comunicare mai clară. "Se poate pune un accent mai mare pe digitalizare, pe investiţii în educaţie... dar cel mai important, pe cooperarea internaţională, pentru că vrem să evităm riscul fragmentării... este important să acţionăm cu toţii acum, să acţionăm împreună", a spus Srinivasan.

Acesta a adăugat că există îngrijorări cu privire la ieşiri de capital din Asia, deoarece ratele dobânzilor din regiune sunt sub cele din Statele Unite. "Dar, până acum, acestea (n.r. ieşirile de capital) sunt încă gestionabile", a spus Srinivasan, conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. reuters

    4 days ago - BASF said costs at its European sites must be cut to a "permanently" smaller size because of a triple burden of sluggish growth, high energy costs and over-regulation, with the German industrial giant's boss throwing his weight behind a planned expansion in China. 

    Multumim FMI pentru minciunile tale. Realitatea este insa alta. Firmele parasesc sau isi inchid/reduc filialele din Europa intr-un ritm ametitor. 

    1. un singur exemplu ametitor?

    Dupa ce se provoaca scindarea,

    vin cu constatari puerile 

    si graficul meu + analiza pe ciclul comoditatilor plaseaza ASIA in fata la risc.

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb