Agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a avertizat, ieri, că ar putea retrograda mai multe state cu rating ridicat din rândul G20, în 2015, dacă guvernele aces-tora nu vor implementa până atunci reforme de limitare a creşterii cheltuielilor din sistemele publice de sănătate şi alte costuri care au legătură cu îmbătrânirea populaţiei.
Mai multe state dezvoltate din Europa, dar şi Japonia şi Statele Unite vor suferi în următoarele patru decenii cele mai importante deteriorări ale finanţelor publice din cauza îmbătrânirii populaţiei, conform unui raport al S&P.
"Creşterea persistentă a cheltuielilor din sistemele de sănătate va apăsa sever finanţele publice în următoarele decenii", a declarat Marko Mrsnik, analist S&P, adăugând: "Dacă guvernele nu vor modifica sis-temele de protecţie socială, este posibil ca acestea să devină nesustenabile".
Conform S&P, dacă reformele în cauză nu vor fi adoptate, atunci agenţia ar putea începe din 2015 să coboare ratingurile marilor economii ale lumii, ceea ce ar putea conduce, din 2020, la o creştere a numărului de ţări cu rating "junk" (nerecomandat investiţiilor).
S&P arată că, probabil, cheltuielile din sistemele publice de sănătate vor înregistra cele mai mari creşteri în statele dezvoltate, care deja se confruntă cu costuri ridicate în domeniul protecţiei sociale şi cu un profil demografic care se deteriorează rapid.
De exemplu, potrivit estimărilor, populaţia Japoniei va scădea cu 30% până în 2060, iar cheltuielile cu protecţia socială, care includ sistemele de pensii şi de sănătate, ar putea ajunge la aproape 108.000 miliarde de yeni (1.400 miliarde de dolari) în acest an fiscal, adică aproximativ 22% din PIB. Pentru anul fiscal 2025-2026, S&P estimează că aceste cheltuieli vor atinge 141.000 miliarde yeni.
În statele emergente, în special în Asia de Sud-Est, situaţia este ceva mai bună datorită dinamicilor demografice mai favorabile şi creşterii economice, notează S&P.
Agenţia mai avertizează, citând un studiu FMI, că noile tehnologii, mai scumpe, şi îmbunătăţirea tratamentelor acoperite de sistemele de sănătate ar putea reprezenta până la două treimi din creşterea estimată a cheltuielilor din sănătate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2012, 10:36)
Ce urmeaza ? eutanasierea ?; asti-s mai periculosi decat Hitler !.