AVERTISMENT S&P: Majorarea EFSF ar putea conduce la retrogradarea unor ţări din zona euro

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 septembrie 2011

China către Europa: "Nu aşteptaţi să vă salvăm!"

Creşterea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) pentru combaterea crizei datoriilor suverane din zona euro ar putea conduce la revizuirea în scădere a unor ratinguri din regiune, avertizează Standard & Poor's (S&P), conform Reuters.

David Beers, directorul diviziei de ratinguri de ţară, consideră că este prea devreme pentru a şti cum vor consolida liderii europeni EFSF, cât de eficace va fi măsura şi care vor fi implicaţiile în privinţa ratingurilor de credit. În opinia sa, variantele luate în discuţie de Europa ar putea avea "potenţiale implicaţii de credit", inclusiv în cazul celor mai mari economii din zona euro, precum Germania şi Franţa.

Liderii europeni caută opţiuni pentru amplificarea impactului fondului EFSF de 440 miliarde euro, probabil prin leveraging (îndatorare), astfel încât să obţină mai multe resurse. "Există o oarecare recunoaştere în zona euro că nu mai există opţiuni ieftine, fără risc pentru EFSF", a spus David Beers.

Unii analişti consideră că EFSF ar avea nevoie de resurse de cel puţin 2.000 de miliarde euro ca să apere Italia şi Spania, în situaţia în care s-ar răspândi criza din Grecia.

"Ajungem într-un punct în care abordarea cu garanţii, la modul presupus de EFSF, nu mai are cum să funcţioneze", a subliniat Beers.

Statele din zona euro acordă garanţii EFSF, care oferă împrumuturi ţărilor cu probleme financiare, precum Grecia. Însă ţările finanţatoare, precum Germania, au semnalat că nu sunt dispuse să pună mai mulţi bani la dispoziţia fondului.

Una dintre opţiunile discutate ar fi sprijinirea EFSF cu fonduri de la Banca Centrală Europeană (BCE), eliminând nevoia unor injecţii de capital din partea guvernelor care au această posibilitate. Această soluţie ar putea reduce impactul asupra ratingurilor de ţară, însă ar creşte pasivele din portofoliul BCE, ţările riscând să fie nevoite mai târziu să recapitalizeze instituţia în cazul unui faliment.

S&P a semnalat riscuri tot mai mari de recesiune în SUA şi în unele părţi ale Europei.

Banca Centrală Europeană (BCE) a încercat, la reuniunile Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale desfăşurate la finele săptămânii trecute, la Washing-ton, să evite o implicare mai profundă în politica fiscală a zonei euro, respingând ideea sprijinirii financiare a EFSF.

BCE este, deja, într-o situaţie foarte incomodă deoarece cumpără obligaţiuni guvernamentale ale statelor cu probleme, program început anul trecut, care a accentuat temerile şi acuzaţiile că independenţa instituţiei este compromisă.

China către Europa: "Nu aşteptaţi să vă salvăm!"

Unii oficiali chinezi au semnalat, în timpul unor întâlniri la sediul FMI, că statul asiatic nu poate salva Europa, după ce China a fost văzută ca un posibil răspuns la criza datoriilor suverane din zona euro, prin achiziţia de obligaţiuni sau prin investiţii, informează presa străină.

"Pur şi simplu, nu putem salva pe cineva. Nu suntem salvatori. Trebuie să ne salvăm pe noi", a declarat Gao Xiqing, preşedintele "China Investment" Corp. (CIC), fond suveran de investiţii.

Dar, Gao Xiqing a spus că, în situaţia în care Europa ar decide să vândă obligaţiuni comune ale zonei euro, garantate de către toate statele din uniunea monetară, atunci CIC ar putea fi unul dintre cumpărători.

"Dacă ar avea un profil de risc care să se potrivească politicilor noastre, am cumpăra. Dar nu vă aşteptaţi să cumpărăm mai mult decât ar suporta apetitul nostru pentru risc", a subliniat Gao Xiqing.

Declaraţia reprezentantului CIC pare să excludă posibilitatea ca fondul să cumpere obligaţiuni emise de Italia, Grecia şi alte state cu probleme din zona euro.

"JPMorgan Chase & Co." estimează că băncile din zona euro au nevoie de cel puţin 150 de miliarde euro, printr-un program similar planului american TARP. Acesta din urmă a fost lansat în 2008 şi a însumat 700 de miliarde dolari, bani destinaţi injecţiilor de capital în bănci după colapsul "Lehman Brothers Holdings" Inc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb