Cotaţia futures a grâului a scăzut ieri, pe piaţa americană, după ce, săptămâna aceasta, Statele Unite şi Europa au îndemnat Rusia să detensioneze relaţiile cu Ucraina. O influenţă asupra evoluţiei pieţei de profil a avut-o şi faptul că ploile din SUA ar putea stabiliza condiţiile culturilor locale (n.r. - Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial de grâu).
Preţul grâului cu livrare în luna mai a coborât cu 0,9% la ora 11.06, la Chicago Board of Trade, ajungând la 7,020 dolari/buşel (un buşel de grâu = 27,22 kilograme).
La NYSE Liffe din Londra, cotaţia grâului de morărit cu livrare în noiembrie a scăzut cu 0,2%, la 205,25 euro (283 dolari) tona.
Săptămâna aceasta, preşedintele SUA, Barack Obama, l-a avertizat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, că ţara sa se va confrunta cu mai multe sancţiuni economice dacă va trimite trupe militare in Ucraina, după anexarea peninsulei Crimeea. Prezent la summit-ul Securităţii Nucleare de la Haga, Obama a afirmat că Rusia este doar "o putere regională", care se chinuie să concureze cu Statele Unite, care au o influenţă globală. Liderul de la Casa Albă a mai spus că Rusia îşi atacă ţările vecine din slăbiciune, nu din putere.
Pe de altă parte, piaţa aştepta, ieri, ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să îşi prezinte poziţia privind cererea de sprijin financiar lansată de Ucraina.
Compania franceză de consultanţă "Agritel" estimează: "Cerealele sunt într-o fază de stabilizare, în contextul în care situaţia din Ucraina rămâne neschimbată, iar vremea din SUA este stabilă, chiar dacă ploile sunt destul de slabe pentru moment".
Potrivit World Ag Weather, în Oklahoma şi în unele părţi din Kansas şi Texas erau aşteptate ploi ieri, iar precipitaţiile se vor intensifica în următoarele două săptămâni. Conform Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), aproximativ 55% din grâul cultivat în Texas a primit calificativul "slab" sau "foarte slab" la data de 23 martie, comparativ cu anul anterior.
Anul trecut, preţul grâului a scăzut cu 22%, în condiţiile în care USDA preconiza o producţie globală record de 712,66 milioane de tone în anul agricol 2013-2014, în baza recoltelor din Australia, Canada şi Rusia.