Aviz negativ dat de CSM proiectului noii OUG privind amânarea plăţii drepturilor salariale câştigate în instanţă

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 mai 2010

Plenul Consiliului Superior al Magis-traturii a avizat negativ proiectul noii Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care vrea să amâne din nou plata drepturilor salariale câştigate în instanţe, a anunţat ieri într-o declaraţie de presă, preşedintele CSM, Florica Bejinaru. "Plata acestor sume a fost aprobată prin Legea bugetului de stat pentru anul în curs, astfel încât justificarea < imposibilităţii menţinerii echilibrelor bugetare > şi < a nerespectării angajamentelor interne şi internaţionale asumate de guvernul României > şi a lipsei fondurilor reprezintă argumente lipsite de sustenabilitate invocate şi în precedentele acte normative prin care s-au eşalonat aceste plăţi şi care tind a deveni laitmotiv pentru executiv", a afirmat Bejinaru. Judecătoarea a spus că sistemul judiciar, alături de CSM, înţelege dificultăţile financiare prin care trece ţara, precum şi suportul moral şi financiar pe care trebuie să-l acorde pentru surmontarea acestora.

Ea a arătat că, de aceea, CSM lucrează în prezent la realizarea unor măsuri concrete şi ferme de raţionalizare a cheltuielilor şi eficientizare a activităţii, care vor fi făcute publice de îndată ce documentul va fi aprobat de plen. "Cu toate acestea, statul trebuie să-şi achite datoriile pe care le are faţă de cetăţeni, în contextul în care obligaţiile faţă de stat sunt onorate de către aceştia prin plata taxelor şi impozitelor. Amânarea achitării drepturilor salariale restante determină creşterea în mod exponenţial a sumelor ce trebuie reactualizate şi achitate integral, efortul bugetar fiind mult mai mare decât în situaţia onorării la termen a acestor datorii. Sub alt aspect, drepturile personalului din sis-temul judiciar trebuie tratate similar celor ale altor categorii sociale, care au încasat aceste sume în mod nedis-criminatoriu de la statul român", a sub-liniat şeful CSM.

Preşedintele CSM a mai arătat că, în mod constant, Consiliul şi sistemul judiciar au susţinut faptul că există posibilitatea autofinanţării justiţiei prin trecerea în bugetul instanţelor a taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar, a cheltuielilor judiciare în procesele penale, a amenzilor penale şi a amenzilor judiciare, a sumelor rezultate din valorificarea bunurilor confiscate în procesele penale, precum şi a celor obţinute din închirierea spaţiilor în sediile instanţelor şi parchetelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb