Preşedintele SUA, Donald Trump, le-a spus în repetate rânduri oficialilor de la Casa Albă că ar dori să retragă Statele Unite din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), anunţă site-ul de ştiri Axios, preluat de Reuters.
Potrivit Axios, una dintre persoanele care au discutat acest subiect cu Trump susţine că preşedintele SUA le spune în mod frecvent consilierilor săi: "nu ştiu de ce suntem membri. OMC este concepută astfel încât restul lumii să înşele SUA".
Axios subliniază însă că orice retragere din OMC ar avea nevoie de o rezoluţie a Congresului SUA şi este puţin probabil ca Donald Trump să convingă Congresul să îi satisfacă dorinţa, potrivit Agerpres.
"Surse din apropierea situaţiei susţin că administraţia Trump va căuta să analizeze diferite modalităţi prin care SUA să răspundă la ceea ce consilierii lui Trump consideră că este un tratament incorect şi dezechilibrat în limitele OMC", susţine Axios.
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.
OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.
• UE, pregătită să răspundă la politicile comerciale protecţioniste
Uniunea Europeană este pregătită să răspundă la politicile comerciale protecţioniste, au decis vineri liderii europeni, după ce au discutat, în prima zi a unui summit la Bruxelles, despre relaţiile comerciale ale blocului comercial, inclusiv tensiunile tot mai mari cu Statele Unite, relatează dpa, potrivit Agerpres.
La începutul acestei luni, preşedintele american Donald Trump a impus tarife asupra produselor din oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană şi a ameninţat să introducă taxe asupra maşinilor importate din blocul comunitar.
"Uniunea Europeană trebuie să răspundă la toate acţiunile care sunt de o natură protecţionistă clară", se arată în declaraţia liderilor statelor membre ale UE, care spun că sprijină "pe deplin" contra-tarifele impuse săptămâna trecută de blocul comunitar ca răspuns la taxele pe oţel şi aluminiu, exprimându-şi totodată susţinerea pentru toate celelalte măsuri pregătite de Comisia Europeană pentru protejarea pieţelor europene.