Banca centrală a Ungariei lasă dobânda de referinţă nemodificată

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2010

Banca centrală a Ungariei lasă dobânda de referinţă nemodificată

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a decis, ieri, să lase nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 5,25%, pentru a patra lună consecutivă, în condiţiile în care forintul ungar rămâ­ne vulnerabil la o înrăutăţire a sentimentului de pe piaţă după colapsul discuţiilor cu creditorii, informează Bloomberg, potrivit Agerpres.

Prin decizia de ieri, aşteptată de majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg, Comitetul de politică monetară de la NBH a decis să menţină status quo-ul după o serie de reduceri de dobândă, care au demarat în luna iulie 2009 şi s-au încheiat în luna aprilie a acestui an. În perioada care a trecut din luna iulie 2009 şi până în luna aprilie 2010, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de referinţă cu 425 de puncte de bază, până la cel mai scăzut nivel de după căderea comunismului, 5,25%.

Analiştii apreciază că factorii de decizie de la Banca Naţională a Ungariei au evitat să reducă dobânda de referinţă înainte de a evalua consecinţele care decurg din colapsul dis­cuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

Premierul Viktor Orban a decis să reziste presiunilor venite de la FMI şi UE pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul de trei procente din Produsul Intern Brut în 2011 de la nivelul de 3,8 procente ţintit pentru acest an, citând necesitatea de relaxare fiscală pentru a stimula creşterea economică şi a crea locuri de muncă. Însă spaţiul de manevră financiară al Ungariei ar putea să se îngusteze după colapsul discuţiilor cu creditorii. Imediat după suspendarea discuţiilor cu FMI, Standard & Poor"s şi Moody"s au anunţat că ar putea retrograda ratingul Ungariei.

Minutele de la precedenta şedinţă arată că factorii de decizie de la Banca centrală nu vor să se grăbească şi să majoreze dobânda de referinţă decât dacă profilul de risc al Ungariei se va înrăutăţi în mod semnificativ. Aceasta va atrage după sine o depreciere a forintului şi depăşirea ţintei de inflaţie (trei procente) avută în vedere de Banca centrală.

Potrivit estimărilor preliminare, creşterea economică a stagnat în trimestrul al doilea, iar rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna iulie, la patru procente, cel mai scăzut nivel din ultimul an.

În luna mai, Banca centrală a Ungariei prognoza că rata medie a inflaţiei se va situa la 4,9 procente în acest an urmând să coboare la trei procente în 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb