Banca Elveţiei ar putea controla intrările de capital

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 mai 2012

Ministrul elveţian al Finanţelor, Eveline Widmer-Schlumpf, declara, la finele lui 2011, că guvernul de la Berna şi banca centrală iau în calcul măsuri precum controlul intrărilor de capital şi dobânzi negative pentru prevenirea aprecierii excesive a francului.

Ministrul elveţian al Finanţelor, Eveline Widmer-Schlumpf, declara, la finele lui 2011, că guvernul de la Berna şi banca centrală iau în calcul măsuri precum controlul intrărilor de capital şi dobânzi negative pentru prevenirea aprecierii excesive a francului.

Autorităţile de la Berna iau în calcul instituirea de controale pe intrările de capital, conform măsurilor pregătite pentru stoparea aprecierii francului, în cazul escaladării crizei din zona euro, conform preşedintelui Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), Thomas Jordan, informează Bloomberg.

"Grupul de lucru se concentrează în principal pe instrumente care să combată aprecierea francului, în baza unei abordări comune din partea guvernului şi a băncii centrale", a declarat Jordan, citat de Sonntags-Zeitung, adăugând: "Trebuie să fim pregătiţi pentru eventualitatea prăbuşirii zonei euro, deşi nu mă aştept la aşa ceva".

În opinia lui Jordan, "o posibilitate ar fi instituirea unor controale de capital sau măsuri care influenţează direct intrările de bani în Elveţia".

Aceste măsuri ar urma plafonului impus de Banca Elveţiei pe cursul franc/euro în 2011, după ce anterior, până la jumătatea anului 2010, SNB a încercat să limiteze aprecierea francului prin cumpărarea agresivă de euro din piaţă. Dar, anul trecut, când francul s-a apreciat puternic şi continuu, odată cu înrăutăţirea situaţiei din zona euro, SNB a plafonat cursul de schimb la minimum 1,2 franci/euro.

În opinia analiştilor, faptul că Banca Elveţiei vrea să controleze intrările de capital arată că instituţia este îngrijorată în privinţa capacităţii de a impune pragul de 1,2 franci/euro în cazul unei escaladări serioase a crizei din regiune.

Preşedintele SNB spune: "Vom continua să apărăm cu cea mai mare determinare rata minimă de schimb impusă, chiar şi în condiţii dificile". Întrebat dacă banca centrală cumpără euro ca să deprecieze francul, Jordan a declarat: "Niciodată nu oferim detalii cu privire la activităţile noas-tre din piaţă".

Pe de altă parte, oficialul SNB a afirmat că Grecia nu va părăsi zona euro. "Scenariul de bază al SNB prevede o etapă mai lungă cu dificultăţi majore. Trecem printr-o perioadă foarte turbulentă", a precizat preşedintele SNB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb