Banca Elveţiei are pierderi record din cauza deprecierii francului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 august 2015

Banca Elveţiei are pierderi record din cauza deprecierii francului

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a înregistrat pierderi record în primul semestru din 2015, după ce, în luna ianuarie, a decis în mod surprinzător să elimine plafonul de 1,20 franci/euro impus cursului de schimb.

Pierderea a fost de 50,1 miliarde de franci elveţieni (51,8 miliarde de dolari), comparativ cu un profit de 16 miliarde de franci elveţieni în perioada similară din 2014. În intervalul aprilie - iunie 2015, pierderea a fost de 20 de miliarde de franci, după cea de 30 de miliarde de franci din primele trei luni ale anului curent, care a fost cea mai mare consemnată de SNB după trimestrul al doilea din 2013.

SNB a înregistrat pierderi de 47,2 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor în valută, în special euro, şi 3,2 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor în aur, care sunt denominate în dolari.

În luna iulie, guvernul elveţian şi-a exprimat susţinerea pentru eforturile băncii centrale a ţării pentru slăbirea francului "puternic supraevaluat", care pare că va ţine creşterea economiei naţionale la un nivel slab în trimestrele viitoare, dar nu va genera o criză.

SNB a confirmat în mod public, luna trecută, că a intervenit pentru deprecierea francului, iar guvernul elveţian a informat: "Cererea internă stabilă şi aşteptata redresare a exporturilor zonei euro ar trebui să prevină intrarea într-o criză, dar există riscuri semnificative la adresa economiei".

Ca să reducă apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nu trebuie sa se planga ,din cate stiu poporul elvetian nu este corupt asa cum este la noi .si masura luata de banca centrala nu are nimic de a face cu economia cantoanelor,ce zici bre ne-a isarescule cu vecinii tai de la snagov blaga videanu columbeanu tiriac toti meltenii ROMANIEI matale in persoana un oltean de 2 bani care stai ca boul in frunte bnr.oare stttii matale atata economie ca tot te exprimi ca un economist de 0 bani si toti polticienii au fost precum ciurda si a mers dupa matale inclusiv labarul de iohanis care nu stie nimic decat sa se plimbe.ce rau imi pare ca nu ti-a dat-o base la gioale

    din cate inteleg eu, pierderiloe sunt din cauza aprecierii, nu deprecierii CHF, corect?daca nu, puteti explica unde este deprecierea?

    nu, pierderile sunt din cauza deprecierii, deoarece banca elvetiei a investit in valuta si aur pentru a mentine cursul francului, si asa ca au pierdut...deci rezulta ca nu vor mai face provizii in aur si valuta si asa ca francul va creste.

    1. Corect, SNB a aratat ca a peirdut in acesti ani in care a cumparat euro pt a mentine paritatea 1.2 la chf/euro, iar acum si-a aratat pierderea. Sunt convins ca la sfarsitul anului SNB va fi pe profit.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb