Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a decis, ieri, să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record, semnalând că moneda naţională - francul-, încă este supraevaluată.
SNB a păstrat dobânda pentru depozitele la vedere la -0,75%, aşa cum anticipau analiştii.
"Francul elveţian este în continuare semnificativ supraevaluat, în pofida uşoarei sale deprecieri. Dobânzile negative din Elveţia şi disponibilitatea SNB de a interveni atunci când este nevoie pe pieţele valutare fac investiţiile în franci mai puţin atractive", informează SNB.
După anunţul SNB privind menţinerea dobânzii, francul s-a apreciat, fiind tranzacţionat la 1,09617 unităţi/euro, pe piaţa din Zürich. Ulterior, moneda a mai pierdut teren, ajungând la 1,09718 unităţi/euro (-0,03% faţă de ziua anterioară).
Economia Elveţiei a revenit pe creştere în trimestrul al doilea, iar francul s-a depreciat, dar totuşi, de la începutul anului, când SNB a eliminat plafonul minim impus cursului (1,20 franci/euro), acesta a urcat cu 10% faţă de moneda europeană. Decizia de eliminare a plafonului a dus, la momentul respectiv, la aprecierea cu 30% a francului în raport cu euro şi a provocat probleme economiei ţării, bazată pe exporturi.
De atunci, au apărut şi alţi factori negativi pentru economia elveţiană, printre care riscul încetinirii creşterii economice în China, posibilitatea ca Banca Centrală Europeană (BCE) să ia noi măsuri de stimulare pentru zona euro şi perspectiva ca Fed (banca centrală americană) să majoreze dobânzile.
Totuşi, Guvernul Elveţiei şi-a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei ţării în 2015, considerând că redresarea zonei euro ar putea compensa efectele aprecierii francului asupra exporturilor ţării.
Secretariatul de Stat pentru Economie din Elveţia estimează că PIB-ul ţării va creşte cu 0,9% în 2015 şi cu 1,5% în 2016, faţă de un avans de 0,8% anul acesta şi de 1,6% anul viitor, cum arăta prognoza precedentă.
În trimestrul al doilea din 2015, economia Elveţiei a înregistrat o creştere de 0,2%, comparativ cele trei luni precedente, iar în ritm anual - de 1,2%.
• Pieţele, atente la Fed
Banca centrală a SUA, Federal Reserve (Fed), urma să anunţe ieri, după încheierea reuniunii de politică monetară din 16-17 septembrie, decizia sa cu privire la dobânda cheie, respectiv dacă o menţine în intervalul 0-0,25% sau o majorează.
Cei mai mulţi analişti anticipau că Fed nu va decide creşterea dobânzilor mai devreme de luna viitoare.
Agenţia de evaluare financiară Moody's consideră că eventuala majorare a dobânzii Fed - decisă acum sau în lunile viitoare, ar demonstra "soliditatea redresării economiei SUA".
Analiştii Fed au menţionat: "Nu aşteptăm ca măsura Fed să aibă un impact semnificativ asupra dobânzilor sau valutelor altor ţări dezvoltate. Oricum, când această majorare se va întâmpla, ea va genera un risc de scădere pe unele pieţe ale obligaţiunilor din ţările emergente, în special pe cele care sunt dependente de investitorii străini pentru acoperirea necesarului operaţional şi de finanţare".
Conform Moody's, majorările viitoare de dobândă Fed vor fi graduale, iar dolarul american s-ar mai putea aprecia.
Ieri, la ora 10.59, pe piaţa din New York, dolarul scăzuse cu 0,3%, la 1,1318 unităţi/euro.
1. chf
(mesaj trimis de Banqueru în data de 18.09.2015, 08:47)
Daca mai mareste si Swiss Bank interest rate atunci chiar e jale.