Banca germană Deka face primul pas către o fuziune cu Helaba

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2019

Banca germană Deka face primul pas către o fuziune cu Helaba

Consiliul de supraveghere al băncii germane Deka, din sectorul public, a decis să exploreze o cooperare mai strânsă cu societatea creditoare Helaba, într-un prim pas către o consolidare mult aşteptată a sectorului bancar public fragmentat al ţării, conform Reuters.

Planurile, care ar putea duce la crearea celei mai mari bănci din sectorul public al Germaniei (după active), vin într-un moment în care băncile se confruntă cu presiuni de consolidare din cauza ratelor scăzute ale dobânzii şi a concurenţei din partea băncilor listate sau cooperatiste, respectiv a start-up-urilor online.

Săptămâna trecută, Deka a informat că, prin conducerea sa, va explora "o cooperare mai profundă" cu Helaba şi va începe discuţiile structurate în ianuarie 2020.

De cealaltă parte, consiliul de supraveghere al Helaba este aşteptat să decidă pe 13 decembrie dacă va participa la discuţii exploratorii cu Deka. Banca a refuzat să comenteze în acest sens.

Băncile regionale ale Germaniei, care sunt deţinute în mod tradiţional de băncile de economii şi de statele federale, au discutat ani de zile pe marginea unor posibile alianţe, dar nu s-au întâmplat prea multe, deoarece factorii de decizie regionali se tem de pierderea influenţei asupra instituţiilor creditoare.

În acest context, ministrul Finanţelor din Hesse, Thomas Schaefer, a afirmat: "Suntem deschişi discuţiilor".

Deka este deţinută de 12 bănci de economii regionale şi serveşte ca administrator de active pentru toate casele de economii din Germania.

Helaba este controlată de bănci de economii, iar statele Hesse şi Thuringen au în proprietate, împreună, o cotă de 12%.

DSGV, organizaţia care reuneşte băncile de economii din Germania, a făcut presiuni pentru realizarea de fuziuni, iar preşedintele acesteia, Helmut Schleweis, a lansat anul trecut ideea creării unei bănci centrale pentru casele de economii.

Amintim că, în luna octombrie, unele surse citate de Financial Times spuneau că băncile germane regionale susţinute de stat poartă discuţii de fuziune care ar putea duce la crearea unui gigant financiar cu active de 260 de miliarde de euro şi 11.000 de angajaţi. Acestea afirmau că gigantul care ar lua naştere din eventuala fuziune Helaba - Deka ar putea deveni o forţă motrice în consolidarea viitoare a sectorului bancar public din Germania. Potrivit surselor, într-o etapă ulterioară, entitatea care ar fi creată din combinaţia Helaba-Deka ar putea deveni un vehicul pentru fuziuni viitoare, care ar implica alte bănci regionale, precum LBBW din Stuttgart şi BayernLB din Munchen.

Jan Pieter Krahnen, profesor de Finanţe la Universitatea din Frankfurt, este de părere că acest sector are nevoie de reforme radicale, iar fuziunea Helaba-Deka ar putea fi punctul de plecare. În opinia sa, sectorul bancar public din Germania suferă de "structuri osificate", de suprapunerea inutilă a posturilor şi de costuri umflate.

O tentativă anterioară de consolidare a sectorului a eşuat atunci când Helaba a renunţat la discuţiile de fuziune cu Landesbank NordLB, instituţie financiară cu sediul în Hanovra. Ulterior, NordLB a fost salvată printr-o injecţie de 3,5 miliarde de euro de la Saxonia Inferioară şi casele de economii regionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb