Actualizare 14:10 BNR: Francul scade la minimul ultimelor trei săptămâni
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă pentru francul elveţian în scădere cu peste 4 bani, la 4,2230 lei, CHF-ul atingând, astfel, minimul ultimelor trei săptămâni.
(Elena Deacu)
---
Raiffeisen Bank se alătură băncilor care au început să piardă, în justiţie, în faţa clienţilor, după ce, în urmă cu o săptămână, instanţa a decis definitiv şi irevocabil să declare abuziv comisionul de administrare dintr-un contract de credit în franci elveţieni (CHF).
Justiţia a dispus eliminarea acestui comision şi restituirea tuturor sumelor încasate în mod abuziv, dobânda legală aferentă acestor sume şi cheltuielile de judecată, potrivit avocatului Codruţ Avram, care l-a reprezentat pe client.
Domnia sa a subliniat că decizia Tribunalului din 22 aprilie este prima de acest gen, în cazul Raiffeisen Bank, precizând: "Prin această decizie, care este definitivă şi executorie, a fost constatată nulitatea absolută a clauzei privind comisionul de administrare, dintr-un contract de credit ipotecar în franci elveţieni încheiat în anul 2008".
Rata lunară a clientului va scădea cu 20-25%, urmând să-i fie restituită o sumă de aproximativ 9.000 CHF şi toate cheltuielile de judecată efectuate, potrivit domnului Codruţ Avram.
În opinia avocatului, "această hotărâre reprezintă un precedent extrem de important, având în vedere multitudinea de contracte de acest gen încheiate de către consumatori, cu banca Raiffeisen".
Reprezenanţii băncii austriece nu au dorit să comenteze pe marginea decizie din instanţă.
Avocatul Avram mai are astfel de cazuri câştigate irevocabil împotriva unor bănci ca Volksbank, BRD, Garanti Bank, Credit Europe Bank.
În luna martie, Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat că instituţia pe care o reprezintă trimite zilnic instanţei de judecată procese verbale indicând clauze pe care le consideră abuzive, din cadrul contractelor de credit.
Domnia sa a precizat: "Am avut 240 de reclamaţii la ANPC, în ultima perioadă (n.r. de când a crescut cursul francului elveţian) de la clienţi cu credite ipotecare şi nevoi personale cu ipotecă, dintre care am analizat 177 şi am descoperit clauze abuzive. În fiecare zi vom avea câte un proces-verbal pe care îl vom înainta instanţei, plus sancţiuni contravenţionale pentru fiecare bancă în parte. (...) Avem deja trimise instanţelor 23 de procese verbale. Doar pentru un singur operator avem patru astfel de procese, pe care le vom înainta instanţei. (...) Dacă îşi doresc procese, o să stăm doar în procese. Dacă nu înţeleg situaţia clienţilor, iarăşi o să stăm doar în procese".
Printre abuzurile băncilor constatate în urma sesizărilor făcute la ANPC se numără ajustarea în sus a dobânzii; modificarea marjei fixe a dobânzii; aplicarea comisionului de penalizare pentru tot creditul, nu doar pentru sumele neachitate; aplicarea unui comision de risc (exclus din contracte de OUG 50); aplicarea comisionului administrativ, calculat ca proporţie din suma întreagă; perceperea unui comision de rambursare anticipată, neinformarea riscului etc.
Dacă instanţa va decide că sunt abuzive, "toate clauzele de acest gen, din toate contractele, de la băncile din toată ţara" vor fi eliminate, iar banii plătiţi în baza acestora vor fi returnaţi clienţilor, a mai anunţat domnul Dunca, adăugând că băncile ar trebui să se gândească la faptul că acest aspect ar reprezenta o pierdere mai mare decât sumele pe care spun că le-ar pierde în cazul unei conversii în lei cu discount a creditelor contractate în franci elveţieni.
Avocatul Codruţ Avram ne-a explicat că o astfel de decizie a instanţei poate fi extinsă la toate contractele de acelaşi tip, încheiate de respectiva bancă doar în condiţiile în care acţiunile din justiţie sunt depuse de ANPC sau de o asociaţie ce reuneşte peste 3.000 de reclamanţi, în baza Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori. Aceasta a fost completată de mai multe ori, ultimele modificări ce vizează clauzele abuzive intrând în vigoare în toamna anului 2012. În consecinţă, prevederea de mai sus (de extindere a deciziei instanţei), este valabilă doar în cazul în care acţiunile au fost depuse în justiţie după toamna lui 2012.
Banca Transilvania (BT) a anunţat, recent, că va elimina comisionul de administrare din toate contractele de credit ale Volksbank, pe care a cumpărat-o în această primăvară.
BT va converti în lei sau euro creditele acordate de Volksbank (pe care a cumpărat-o) în CHF, cu o reducere de 22,5% la sold, la care "se adaugă comisionul de risc plătit efectiv de clienţi pe tot parcursul derulării creditului". Banca a menţionat că va stopa calculul comisionului de risc/administrare pentru toţi clienţii aflaţi în portofoliul Volksbank România şi care au semnat contracte de credit cu această bancă, atât în lei, cât şi în euro şi dolari.
"Returnarea (n.r. sumelor plătite până acum în contul acestui comision) va fi efectuată prin diminuarea creditului în sold, care se va aplica la o dată ulterioară, după finalizarea programului de conversie pentru clienţii VBRO cu împrumuturi în franci elveţieni", după cum a anunţat Banca Transilvania.
Faptul că BT elimină cele două comisioane este un semn că instituţia consideră că acestea sunt abuzive şi că este mai ieftin şi mai rapid să le elimine din start decât să cheltuiască timp şi bani aşteptând ca situaţia să fie rezolvată în instanţă, opinează specialiştii.
În urmă cu circa o lună, Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), sublinia că, dacă vor fi constatate la infinit clauze abuzive în contractele de credit, sistemul bancar va fi într-un pericol iminent.
"Băncile ar trebui să-şi dea seama de această situaţie şi să fie deschise în colaborarea cu clienţii", ne-a spus domnia sa, precizând că, dacă operatorii bancari nu identifică soluţii la problemele apărute, va veni vremea când vor fi nevoiţi să returneze bani pentru "cine ştie câţi ani" în care au încasat diverse sume, în baza unor clauze considerate, acum, abuzive. "Se va ajunge, astfel, la o situaţie fără ieşire", consideră domnul Iacob, opinând că băncile trebuie să negocieze şi să nu pornească de la o idee preconcepută, ci să accepte o soluţie de compromis reală.
În prezent, se află în desfăşurare o procedură de negociere colectivă între debitorii care au credite în CHF şi unele dintre băncile care au acordat astfel de împrumuturi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 08:18)
Clauza abuziva=furt.
Banca a furat 9 000 chf si doar trebuie sa-i dea inapoi de la cine a furat. Daca era invers si clientul fura din caserie 9 000 chf ce patea?.
Corect ar fii ca cei care au semnat din partea bancii si catva sefi care au gandit contractul sa primeasca catva ani de puscarie vreo 30 sa nu mai nenoroceasca si pe alti oameni care trec pragul bancilor.
Si bancile care raman cu schimbat nume sau nu sa nu mai fie tentate sa fure legal.
1.1. ce furt? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ce furt? în data de 28.04.2015, 09:47)
Ce furt? Eu nu inteleg cum instantele decid ca anumite chestiuni asumate de ambele parti - client si banca - sunt abuzive? Pai nu si le-a asumat clientul prin semnarea contractului?? Unde a furat banca? Ea doar s-a conformat intelegerii.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 10:14)
Intre parti, pot exista o sumedenie de intelegeri, care mai de care mai ilegala, mai inselatoare, mai criminala.
Intre parti, poate exista intelegerea ca una sa o sugrume pe alta; la sfarsit, dumneata spui ca ucigasul a respectat intelegerea si nu poate fi condamnat pentru omucidere.
Dumneata nu intelegi decat intelegerea.
Ceea ce inseamna ca nu intelegi.
1.3. Oare? (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de catre anonim în data de 28.04.2015, 10:20)
Stimate domn/ doamna,
se pare ca dumneavoastra nu intelegeti nimic. De ce oare, intr-o intelegere intre o banca si un client, in care banca ii da clientului niste bani, iar clientul se obliga sa ii plateasca dobanda si un comision (indiferent cum s-ar numi el), intelegere asumata de ambii parteneri, comisionul este ilegal (si echivalat de dumenavoastra cu un omor) iar dobanda este legala !!!! Iar faptul ca echivalati aceasta situatie cu un omor spune totul despre nivelul dumneavoastra de inteligenta.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 16:39)
amice esti un idiot
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 17:32)
deoarece comisionul de administrare este dobanda mascata. "platesti" imprumutul prin dobanda, care este justificarea legala a comisionului de administrare? de asta este declarat ilegal si poti sa scrii cu cate semne de exclamare vrei, tot nu o sa devii credibil ca ai fi altceva decat un biet postac bancar ce nu judeca ce scris, ce scrie ce i se cere.
1.6. vezi (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de ha în data de 28.04.2015, 21:11)
multumesc ca imi confirmi banuiala!
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de ha în data de 28.04.2015, 21:14)
comisionul e un cost pe care banca ti l-a spus de la inceput. De acord ca e ilegal daca ar fi fost ascuns. Dar atata timp cat, ca si client, stiai de el, si NIMENI nu te-a obligat sa faci acel credit...toate vaicarelile de acum mi se par niste lamentari puerile. Valabil si pentru inteligentul de la comentariul 1.4.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2015, 21:07)
ce furt cred ca face parte din cei care ne fura zi de zi,,, care ne-a facut sclavi......
doar un idiota poate sa tina cu camatarii care se numesc banci...daca ar fi in situatia de a plati un credit cu rata in prezent cat salariul,,, nu ar mai comenta ....
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2015, 21:25)
bai flasneta.... cand banca imi mareste ilegal marja, fara nici o baza legala... ce este inselaciune vezi ca se pedepseste cod penal art. 251, tie chiar nu tie rusine sa comentezi aceste aberatii sa iti fie rusine
1.10. la puscarie cu bancheri (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ciprian în data de 29.04.2015, 22:11)
Ce ai facut frate? Esti nebun? Au inebunit postaci! E inselaciune. La parnaie sa fie molestati toti bancheri
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de vvv în data de 29.04.2015, 22:28)
La ce spui tu probabil esti si tu printre bancheri.
Ai facut un credit?Ai citit contractul din scoarta in scoarta?Daca imi spui da,inseamna ca esti tampit si ai stat la banca o zi,sau mai multe,pt a intelege ce scrie in
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2015, 22:39)
este opinia ta personala sau a angajatorului tau?
1.13. ma tu esti normal? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de dracu gol în data de 29.04.2015, 22:48)
Ma prostu planetei ,nu mai plange de grija bancii.....sluga bancara.....beam de isaresti
1.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de gogo în data de 30.04.2015, 14:53)
esti cumva functionar la banca, ca te oftici asa? in contract scrie clar ca incepand cu al doilea an de plata banca va retrage comisionul de adm. ceea ce nu s-a intamplat. asta nu e furt?
1.15. raspuns la un bancar/vacar (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Drago în data de 01.05.2015, 11:22)
Daca iti baga tie mana in buzunar erai revoltat. Daca ti-a bagat in buzunar tii cu hotii. Hai lasa-ne ca nu faci 2 parale
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 08:26)
Anpc-ul ar trebui sa oblige bancile sa scrie la intrare daca au proces pierdut la iccj.
Asa clientul se gandeste sa lucreze sau nucu respectiva banca ifn.
3. in sfarsit,se face dreptate!
(mesaj trimis de un abuzat în data de 28.04.2015, 10:39)
Comisionul de administrare este o clauza abuziva deoarece nu a fost negociat direct cu consumatorul, este contrar bunei-credințe si prin ea însăși, sau împreună cu alte prevederi din contract, creeza un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, în detrimentul consumatorului.
Prin eliminarea lui, in final se face dreptate miilor de clienti abuzati de aceasta banca lacoma si fara scrupule.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 11:46)
bancile si cei care sustin legalitatea comisionului de administrare ar trebui sa ajunga la cosul de gunoi al istoriei financiare. impreuna cu BNR
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2015, 12:51)
Clauza este abuziva si destabilizeaza financiar orice situatie financiara , indifferent de moneda creditului.Rugam pe aceasta cale justitia sa-si faca treaba si sa observe ca ca banca nu depune efort si nu presteaza nici o activitate pentru un commission in procent care se aplica la valoarea creditului.Pe aceasta cale rugam banca RAIFFEISEN sa elimine din toate contractele comisioanele de administrare.Ajutatiiii oameniiiiii in mare impas care au ajuns sclaviiiiiii.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2015, 21:29)
cea mai mare inselatorie a bancii romanesti, nu vb. ce celelalte banci este chiar formula de calcul a dobanzii....pana in 2010 intrebare care este prejudiciul adus tuturor cliemtilor si creditelor.... milioane de chf rusine......