BANCA MONDIALĂ: Economia continuă să scadă din cauza programului de austeritate

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 noiembrie 2010

Redresarea din 2011 se va baza pe cererea internă şi fondurile absorbite de la UE

România continuă să înregis-treze o scădere a economiei ca efect al programului de austeritate implementat abia în a doua parte a acestui an, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Cătălin Păuna, economist senior al Biroului din România al Băncii Mondiale.

Domnia sa a precizat: "Dacă nu aveam acest program, pe care îl consider inevitabil, am fi fost deja pe creştere economică".

Banca Mondială estimează că, în 2010, scăderea economică a României va fi de 1,9%, iar în 2011 vom asista la o expansiune de 1,5%.

Cătălin Păuna anticipează că 2011 va fi un an mai bun pentru ţara noastră, iar creşterea economică se va baza pe mobilizarea resurselor interne (cererea internă) şi pe absorb-ţia fondurilor europene.

"Aşteptăm ca România să recupereze în 2011, iar creşterea să accelereze în 2012", a afirmat domnul Păuna, adăugând: "Pe termen mediu, motoarele de creştere ar trebui să fie cele legate de mobilizarea resurselor locale; în acest context, înlăturarea obstacolelor pentru dezvoltarea sectorului privat şi îmbunătăţirea relaţiei dintre rezultate şi resurse în administraţia publică ar trebui să devină ariile prioritare ale agendei de reformă, în acest moment".

Banca Mondială (BM) a dat publicităţii ieri, la Varşovia, Raportul privind situaţia economică în ţările UE10 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria), iar potrivit acestuia, România este singura ţară din grup care s-a mai aflat în recesiune în trimestrul al treilea. Pe întregul an curent, România şi Letonia sunt singurele state din UE10 care vor înregistra contracţii economice.

Previziunea BM de creştere economică a zonei UE10 este de 1,8% în 2010, cel mai improtant ritm de expansiune urmând să fie consemnat în Polonia şi Slovacia (peste 3,5%). Creşterea din Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia va fi, probabil, cuprinsă între 0 şi 0,2%. Anul viitor, în toate ţările va fi înregistrată o creştere pozitivă, iar media pe UE10 va fi de 3,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb