Banca Mondială (BM) şi-a modificat săptămâna aceasta, în scădere, estimările privind preţurile mai multor materii prime şi consideră că numai cotaţia petrolului va pierde mai puţin decât arătau previziunile anterioare.
Potrivit raportului trimestrial al BM cu privire la materiile prime, Banca Mondială aşteaptă ca preţul mediu al combustibililor (petrol, gaze naturale şi cărbune) să scadă cu 39% în acest an, comparativ cu 2014, în timp ce preţurile metalelor şi îngrăşămintelor vor coborî cu aproximativ 12%.
"Toate preţurile materiilor prime principale sunt aşteptate să scadă în 2015, în principal din cauza ofertelor abundente, iar în cazul materiilor prime industriale - din cauza cererii slabe", notează raportul Băncii Mondiale.
În prezent, materiile prime sunt tranzacţionate la cele mai scăzute preţuri din ultimii 12 ani, după un deceniu în care piaţa a crescut ca urmare a dezvoltării ţărilor emergente, îndeosebi a Chinei şi Indiei. Banca Mondială avertizează că ar putea încetini consumul de metale şi cărbune în China, pe măsură ce economia acestei ţări se va orienta spre servicii, iar autorităţile de la Beijing iau măsuri pentru reducerea poluării.
Banca Mondială estimează că preţul petrolului va scădea la o medie de 57 de dolari/baril în acest an, de la 96 de dolari/baril anul trecut. Noua estimare a fost îmbunătăţită faţă de cea lansată în aprilie: 53 de dolari/baril. Totuşi, economistul-şef al Băncii Mondiale, John Baffes, a atras atenţia că revizuirea estimărilor instituţiei nu semnalează că preţul petrolului îşi va reveni.
"În pofida revizuirii uşoare, în creştere, a estimărilor de preţ pentru 2015, stocurile mari şi creşterea producţiei din ţările membre OPEC sugerează că preţurile vor rămâne la un nivel scăzut, pe termen mediu", a declarat Baffes.
Banca Mondială estimează că preţurile gazelor naturale vor scădea semnificativ în Asia, Europa şi SUA, iar preţul cărbunelui se va reduce cu 17%.
Pe ansamblu, Banca Mondială preconizează că preţul metalelor va avea o scădere medie de 17% în 2015, comparativ cu 2014, faţă de cea de 12% preconizată în luna aprilie. Motivul acestei revizuiri este diminuarea cu peste 40% a preţului minereului de fier, până la 55 de dolari tona.
Raportul Băncii Mondiale mai estimează că preţurile materiilor prime agricole ar urma să scadă cu 11% în 2015, faţă de 2014, pe fondul recoltelor mari din America.