BANCA MONDIALĂ: Preţurile ridicate ale energiei reprezintă un risc semnificativ pentru inflaţie

S.B.
Miscellanea / 21 octombrie 2021

Preţurile ridicate ale energiei reprezintă un risc semnificativ pentru inflaţie

Preţurile energiei ar urma să crească în 2022, după ce au urcat cu peste 80% în 2021, alimentând riscuri semnificative pe termen scurt pentru inflaţia globală în multe ţări în curs de dezvoltare, se arată în cel mai recent raport privind perspectivele pe pieţele de materii prime, publicat joi de Banca Mondială, ifnormează Agerpres.

Preţurile energiei ar urma să înceapă să scadă în semestrul doi din 2022, pe fondul atenuării constrângerilor privind aprovizionarea. Şi preţurile produselor agricole şi metalelor ar urma să scadă anul viitor, după creşterile solide din 2021.

"Creşterea preţurilor energiei prezintă riscuri semnificative pe termen mediu la adresa inflaţiei globale şi, dacă sunt susţinute, ar putea afecta şi creşterea ţărilor importatoare de energie", a apreciat Ayhan Kose, economist şef şi directorul diviziei Băncii Mondiale, care a publicat raportul.

Acesta a adăugat: "Redresarea semnificativă a preţurilor materiilor prime devine mai pronunţată decât s-a estimat anterior. Recenta volatilitate a preţurilor ar putea complica opţiunile politice în momentul în care ţările îşi revin de pe urma recesiunii globale de anul trecut".

Creşterea preţurilor unor materii prime a depăşit anul acesta nivelul avansului din deceniul trecut. De exemplu, preţurile gazelor naturale şi cărbunelui au atins niveluri record, pe fondul restrângerii furnizării şi al redresării cererii pentru electricitate, deşi ele ar urma să scadă în 2022, în urma îmbunătăţirii aprovizionării. De asemenea, preţurile mai ridicate ale alimentelor duc la creşterea inflaţiei şi sporesc întrebările la adresa securităţii alimentare în unele ţări în curs de dezvoltare, apreciază Banca Mondială.

Instituţia avertizează că noi creşteri de preţuri ar putea apărea pe termen scurt, ţinând cont de stocurile scăzute şi perturbările persistente din lanţurile de aprovizionare. Alţi factori de risc sunt evenimentele meteo extreme, redresarea inegală în urma pandemiei de COVID-19 şi noi perturbări în aprovizionare.

Banca Mondială estimează că anul viitor cotaţia barilului de petrol va ajunge la 74 de dolari, faţă de un nivel proiectat pentru acest an de 70 dolari, înainte de a se atenua la 65 de dolari în 2023.

Instituţia se aşteaptă la o scădere de 5% a preţurilor metalelor în 2022, după o creştere de 48% în 2021, în timp ce preţurile agricole ar urma să scadă modest anul viitor, după un avans de 22% anul acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb