Banca Mondială (BM) avertizează, în cel mai recent raport al său, că recesiunea globală din acest an va fi mai adâncă decât estima în luna martie. Potrivit documentului dat publicităţii ieri, economia mondială va scădea cu 2,9% anul acesta, nu cu 1,7%, cât preconiza anterior. Pentru anul viitor, instituţia anticipează o creştere de 2%, faţă de 2,3%, cât era estimarea precedentă.
Specialiştii Băncii Mondiale au atras atenţia că, deşi redresarea economiei globale ar putea începe în anul curent, ţările sărace nu vor beneficia de acest lucru la fel ca şi cele bogate. Banca Mondială şi-a exprimat îngrijorarea faţă de diminuarea fluxurilor de capital privat în ţările în curs de dezvoltare, care ar urma să scadă la 363 miliarde de dolari în 2009, de la 707 miliarde în 2008, respectiv 1.200 miliarde de dolari în 2007 (nivel record).
"Şomajul creşte, iar sărăcia va spori în ţările în curs de dezvoltare, ducând la deteriorarea substanţială a condiţiilor din lumea săracă", indică raportul BM.
Estimările BM sunt mai pesimiste decât cele ale Fondului Monetar Internaţional, care aşteaptă un declin de 1,3% al economiei mondiale în 2009.
Pentru cea mai mare economie a lumii, SUA, BM şi-a modificat în sens negativ estimarea: scădere de 3% în 2009, faţă de 2,4%, cât preconiza în martie. Pentru cea de-a doua economie mondială, Japonia, BM estimează un declin de 6,8%, faţă de 5,3% în raportul precedent. BM anticipează că economia zonei euro va scădea cu 4,5% anul acesta, nu cu 2,7%, cât previziona anterior.
Banca Mondială aşteaptă, în 2009, o creştere economică de 1,2 procente în ţările în curs de dezvoltare, însă dacă se exclud China şi India, vom asista la un declin de 1,6%. Estimarea precedentă arăta o expansiune de 2,1%.
Raportul de ieri mai face referire şi la un declin de 9,7% al comerţului mondial anul acesta, estimarea anterioară fiind de 6,1%.
Potrivit Băncii Mondiale, cele mai afectate economii în curs de dezvoltare sunt cele din Europa de Est şi Asia Centrală. Pentru acestea, BM anticipează o contracţie de 4,7% în 2009, faţă de 2%, cât era estimarea lansată în martie.