Banca Mondială (BM) şi-a înrăutăţit prognozele de creştere economică pentru China şi Asia de Est, din cauza preţurilor slabe ale materiilor prime, a încetinirii consumului şi a eforturilor Chinei de a-şi restructura modelul economic bazat pe exporturi.
Conform noilor previziuni, China va înregistra un avans al PIB de 7,5% în acest an, faţă de 8,3%, cât era prognoza lansată de BM în luna aprilie. Pentru anul viitor, estimarea Băncii Mondiale arată o creştere a PIB-ului Chinei de 7,7%, faţă de cea de 8% anunţată în aprilie.
Revizuirea prognozei pentru China a fost determinată de eficienţa redusă a expansiunii creditării în privinţa sprijinirii avansului economic.
Potrivit Băncii Mondiale, creşterea PIB-ului Chinei va accelera la 7,7% în 2014, dar riscurile persistă, mai ales în contextul trecerii de la o economie dependentă de exporturi la una susţinută de cheltuieli interne şi consum.
Instituţia avertizează: "O încetinire mai puternică decât se anticipa a investiţiilor ar putea avea un impact negativ asupra regiunii, mai ales pentru furnizorii de bunuri de capital şi materii prime pentru China".
Banca Mondială mai arată că Asia de Est va continua să fie motorul creşterii economice globale, însă cu un avans de 7,1% anul acesta, faţă de 7,8%, cât preconiza în aprilie.
Raportul băncii evidenţiază problemele din regiunea Asiei de Est, care a adus o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei mondiale după criza financiară din 2008. Conform Băncii Mondiale, programele masive de stimulare a economiei, lansate după criză, au ajutat Asia să-şi revină mai rapid decât alte zone ale globului, însă odată cu încheierea acestor investiţii, este de aşteptat ca avansul PIB să încetinească.
Avertismentul Băncii Mondiale vine după ce, săptămâna trecută, Banca Asiatică pentru Dezvoltare a înrăutăţit perspectivele economice ale regiunii şi a evidenţiat necesitatea unor reforme structurale.