Banca Rusiei a crescut dobânda cheie

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 decembrie 2014

Banca Rusiei a crescut dobânda cheie

Actualizare 12:09 Rubla rusească a atins un nou minim record în raport cu dolarul şi euro

Rubla rusească a coborât azi la un nou minim istoric în raport cu dolarul şi moneda euro, după ce majorarea dobânzii de referinţă de către Banca centrală a Rusiei nu a reuşit să o ajute, transmite Reuters.

În jurul orei 07:30 GMT, un dolar american era cotat la 56,83 ruble, în timp ce moneda euro era cotată la 70,4 ruble. De asemenea, indicii bursei de la Moscova au scăzut şi ei pe fondul reducerii preţului petrolului, indicele RTS pierzând peste trei procente, în timp ce indicele MICEX s-a depreciat cu 1,44%.

-------------

Banca centrală a Rusiei a crescut ieri dobânda cheie cu un punct procentual, la 10,5%, încercând să limiteze deprecierea rublei, însă moneda naţională a continuat să scadă şi după această măsură, pe fondul temerilor că ea nu va fi suficientă.

Decizia băncii centrale de a creşte dobânda cheie de la 9,5% la 10,5% a fost anticipată de analişti şi este a cincea majorare din anul curent. Investitorii mizează pe creşterea dobânzilor pentru stabilizarea rublei, în condiţiile în care intervenţiile pe piaţa valutară s-au dovedit insuficiente pentru oprirea declinului monedei naţionale.

Rubla, care s-a depreciat cu 40% faţă de dolar de la începutul anului, a continuat să scadă cu până 1,1% ieri, la 55,45 de unităţi pe dolar.

"Evoluţia cursului arată clar că pieţele se aşteptau la o creştere mult mai mare a dobânzii. În cele din urmă, banca centrală este forţată să adopte o politică ce vizează dobânzi mai mari pe pieţele financiare", a afirmat, conform Bloomberg, Luis Costa, analist la "Citigroup", sucursala din Londra.

Creşterea dobânzii cheie în Rusia ar putea avea efecte negative asupra creditării, în contextul în care ţara este deja ameninţată de intrarea în recesiune, care ar fi prima din 2009 până în prezent.

Banca Mondială estimează că economia Rusiei va scădea cu 0,7% în 2015, din cauza declinului preţului petrolului şi a deprecierii rublei.

Banca Rusiei a vândut 4,53 miliarde de dolari în luna decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb