Banca Transilvania negociază preluarea Volksbank România

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2014

Banca Transilvania negociază preluarea Volksbank România

Avocatul Gheorghe Piperea: "Volksbank este o gaură neagră"

Unele voci nu cred că BT ar avea capacitatea să preia Volksbank, evaluând o posibilă tranzacţie la 200 de milioane de euro, în timp ce alţii spun că "nu ar valora nimic, având în vedere pierderile"

Banca Transilvania (TLV) a anunţat, ieri, că este în negocieri să preia Volksbank România, după ce, în primăvară, Omer Tetik, CEO-ul TLV, spusese că analizează oportunităţile de achiziţii din piaţă, având chiar discuţii cu una sau mai multe bănci pentru preluare integrală sau doar de portofoliu.

Reprezentanţii băncii au precizat că discuţiile sunt în desfăşurare şi nu a fost semnat, până la acest moment, niciun document angajant cu privire la acest subiect, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti. Aceştia ne-au transmis că o eventuală decizie privind finalizarea cu succes a negocierilor cu Volksbank va fi comunicată, după formalizarea corespunzătoare, parcurgerea etapelor legale şi obţinerea aprobărilor necesare.

Şi reprezentanţii Volksbank au confirmat negocierile, dar nu au dorit să ofere mai multe detalii, pentru moment.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că, în momentul de faţă, Volksbank este o gaură neagră, dacă nu-şi rezolvă litigiile cu clienţii şi problemele cu creditele neperformante. Domnia sa ne-a spus: "Au vândut deja credite neperformante la nişte discounturi mirobolante, înţeleg că au mers până la 95%".

În opinia avocatului, dacă se face această tranzacţie, atunci "probabil că există un câştig pentru Banca Transilvania, având în vedere că va deveni o bancă mai mare decât este acum".

"Sper ca, odată cu trecerea la Banca Transilvania, Volksbank să-şi corecteze practicile incorecte, clauzele abuzive şi să devină o bancă normală", ne-a mai declarat Gheorghe Piperea, adăugând: "Este foarte bine că va fi preluată de o bancă românească şi nu de una străină".

Unele voci din piaţa bancară consideră că Banca Transilvania nu ar avea capacitatea să preia Volksbank, evaluând o posibilă tranzacţie la 200 de milioane de euro.

"Banca austriacă nu este chiar o gaură neagră, pentru că, la o preluare, se socoteşte portofoliul de clienţi activi, iar neperformantele sunt deja provizionate", au comentat surse din piaţă care apreciază că Banca Transilvania este destul de dezvoltată pe segmentul retail, astfel că nu i-ar folosi să-şi mai adauge şi portofoliul Volksbank.

La polul opus, alte surse consideră că banca austriacă nu ar valora nimic, în condiţiile pierderilor raportate. "BT vor să o ia (n.r. Volksbank) pentru reţea, au câteva spaţii bune", ne-au spus unele surse.

Grupul Volksbank caută un investitor strategic pentru subsidiara de la noi din ţară, pentru a acoperi deficitul de capital, având ca termen-limită finalul anului viitor.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, recent, banca austriacă ar fi luat o decizie istorică, pentru piaţa noastră bancară, respectiv să propună clienţilor care au împrumuturi în franci elveţieni (CHF) conversia acestora în moneda naţională, la un curs de aproximativ 2,5 lei/CHF, cu DAE de 5,81% pe an şi cu o reducere a soldului de 20-35%.

În prima parte a acestui an, Volksbank a finalizat vânzarea pachetului de credite neperformante în valoare de jumătate de miliard de euro, potrivit lui Benoit Catel, preşedinte Volksbank.

Instituţia locală a înregistrat, anul trecut, pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

Banca este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Grupul austriac a vândut, în acest an, subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.

În schimb, Banca Transilvania a avut, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

Cel mai mare acţionar al BT este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

În primăvară, SIF-urile şi-au întărit poziţia în acţionariatul TLV, după exitul "Bank of Cyprus", care avea probleme la ea în ţară.

Atunci, SIF4 Muntenia şi SIF2 Moldova au achiziţionat de 4,07% şi, respectiv 3,5% din Banca Transilvania. Astfel, cele trei SIF-uri "prietene" - SIF1 Banat Crişana (4,5% din TLV), SIF2 Moldova (8,5%) şi SIF4 Muntenia (4,2%) - au ajuns să controleze 17,2% din Banca Transilvania.

La sfârşitul şedinţei bursiere de ieri, acţiunile TLV stagnau la 1,7 lei/acţiune. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a băncii era de 4,43 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. stimate domnule avocat Piperea :-) "Avocatul Gheorghe Piperea: "Volksbank este o gaură neagră" cititi confruntarea juridica avuta pe marginea unui banal interviu luat de catre Bloomberg cu multi ani in urma si veti intelege de ce este bine sa nu faceti comparatii de genul celei prezentate de dumneavoastra mai ales atunci cand nu sunteti profesor de fizica :-)

    1. O fi vorba, te gandesti, la gaura la care ma gandesc eu? 

    Volksbank nu merita preluata nici gratis, avand in vedere evaluarile de garantii imobiliare care se practica in Romania, comparativ cu ce poate piata absorbi. Adica marcarea la piata a garantiilor. Provizioanele se fac luand in calcul valori nerealizabile in practica. Deci cumperi risc mai mare decat crezi. La un portofoliu de credite de 3 miliarde de euro, fiecare eroare de 5% aduce o gaura de 150 milioane de euro. E adevarat ca Banca Transilvania e singura banca cu performante rezonabile din sistem, dar nu cred ca isi permite nimeni sa preia un portofoliu atat de slab ca al Volksbank, asa cum s-a dovednit pana acum.

    Banii in acest domeniu se fac printr-o analiza si triere cat mai buna a clientilor de la inceput, nu prin restructurari de portofolii masive, care consuma timp, resurse (personal supercalificat, logistica), imagine si nervi. 

    Implicarea aceasta in discutii e buna pentru imagine, adica reclama gratis. sper ca vor renunta pe parcurs, cand se vor convinge ca e mult prea riscant, chiar si pentru cea mai iscusita si profitabila banca din sistem. Austriecii abia asteapta sa se scape de ea, ca pana acum nu cred ca a trecut un an de criza fara vreo majorare de capital de 9 cifre in euro la aceasta banca.

    Din cate imi amintesc, Volksbank a fost campioana cresterilor in 2006-2008, impreuna cu alte 5-6 banci adunand in portofoliu majoritatea clientilor nebancabili din Romania.  

    1. Sunt in acceptiunea generala, daca cumpara isi fac rost de un portofoliu de clienti.."letal" pt. viitorul profit al bancii Transilvania. Eu ma gandesc ca anul asta n-au pe ce sa chestultuiasca profitul bun pe 2014 si in bunul obicei tlv de a nu da nici un ban prin dividende (chiar nu inteleg de ce s-au listat) il arunca pe fereastra. Mai bine se orientau spre BCC, macar pt. divizia de asigurari Carpatica, dar poate sunt bani cheltuiti cu folos si atunci...

      ati avut cumva curiozitatea sa va uitati si in bilantul companiei? L-ati avut in vedere pe cel IFRS sau RAS? Si apoi cine este actionarul majoritar al cumparatorului? Cititi ultimul articol din blogul FT care descrie Romania ca pe o viitoare piata de capital in indicele MSCI si veti observa ca nu este o idee rea. Ca un fapt divers: valoarea participatiei VB Romania a fost complet amortizata in bilantul consolidat al concernului austriac. Daca nu ma credeti intrebati-l pe domnul Borza de la euroinsol , experienta de la Hildroelectrica il recomanda cu prisosinta...

    Piperea si bursa, baba si gaura neagra ( nu va ganditi la prostii) . Cam asa vad eu opiniile lui. Si la fel va cataloghez si pe voi, daca atat puteti scoate din articolele voastre... ce sa mai...Piperea da valoare articolului... era de departe cel mai potrivit sa imbine cu fina observatie dinamica preluarii cu celestele gauri negre ale babei. Mult succes in continuare... bine ca mi-ati reamintit de ce nu mai citeam ziarul vostru.

    sper ca si o alta banca austriaca Raiffeisen sa aiba soarta Volksbank, ca sunt niste excroci cu practici incorecte fata de clienti si clauze abuzive de tot felul .

    1. Asa-s honvezii, instinctual dominator nu le iese din sange.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb