Banca Transilvania: trimestrul al treilea salvează ţinta de profit

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 octombrie 2009

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania: "Cred că rezultatele de până acum sunt acceptabile pentru acţionari"

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania: "Cred că rezultatele de până acum sunt acceptabile pentru acţionari"

Banca Transilvania (simbol TLV la Bursa de Valori Bucureşti) a raportat un profit net de 48,27 milioane de lei, în primele nouă luni din acest an. Creşterea a venit datorită rezultatelor pe ultimele trei luni, când banca a înregistrat un profit cu 37,2 milioane lei peste câştigul din primul semestru, de 11 milioane de lei, potrivit rapoartelor publicate, ieri, de către bancă.

Trimestrul trei a fost de bun augur pentru bancă pe fondul controlului sever de costuri, precum şi a marjelor mai mari între dobânzile la depozite şi credite, ne-a declarat Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, care a adăugat: "În primele nouă luni, am pus accentul pe eficienţă şi pe prudenţă şi, acum, toate eforturile noastre se îndreaptă pentru realizarea obiectivelor pe care ni le-am asumat pentru acest an, în condiţiile în care trimestrul patru nu se anunţă uşor".

Profitul brut bugetat pentru 2009 de bancă este de 85 de milioane de lei. Cu cele 73 de milioane de lei, cât a fost profitul pe primele nouă luni, banca a atins deja 85% din ţinta programată pe acest an. Profitul operaţional al băncii, înainte de provizionare, a fost de 418 milioane lei, cu 83% mai mare decât rezultatul din perioada similară a anului trecut.

Banca Transilvania a avut venituri operaţionale de peste 930 milioane lei, în primele trei trimestre ale acestui an, în urcare cu 23% faţă de nivelul din acelaşi interval al anului trecut, influenţând astfel profitul brut după provizionare la circa 73,08 milioane lei (care include şi câştigul excepţional de 13,8 milioane lei, rezultat din vânzarea participaţiei deţinute la BT Aegon).

Activele bilanţiere au crescut cu 7% faţă de finele lui 2008, până la 18,24 miliarde de lei, în timp ce solvabilitatea băncii s-a menţinut la 13,53%.

"Cred că rezultatele de până acum sunt acceptabile pentru acţionari", a mai declarat, pentru ziarul BURSA, Robert Rekkers, adăugând că încă nu poate face o estimare pentru ultimul trimestrul din an, care se anunţă destul de dificil pentru bancă.

Brokerii: rezultatele TLV, influenţate de cursul valutar

Rezultatele afişate de "Banca Transilvania" au confirmat aşteptările brokerilor, care preconizau un profit mult mai mare decât cel afişat în prima jumătate a anului.

"Este evoluţie pozitivă şi sunt convins că provizioanele pe care banca le-a făcut i-au diminuat destul de mult profitul brut", ne-a spus Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, menţionând că trimestrul al treilea este, în general, mai prielnic pentru bănci.

De asemenea, potrivit analiştilor, evoluţia cursului de schimb va influenţa foarte mult activitatea bancară.

"Un eventual derapaj al cursului de schimb va degaja probleme serioase sistemului bancar în managementul de costuri", ne-a explicat domnul Chişu.

Veniturile totale înregistrate de "Banca Transilvania" au crescut în primele nouă luni cu 27%, la 3,71 miliarde lei, faţă de 2,93 de miliarde de lei, nivel consemnat în perioada ianuarie - septembrie 2009, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu 48%, la 3,63 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb