Primele 10 bănci americane au realizat profituri de două ori şi jumătate mai mari decât rivalele lor europene în primul semestru al acestui an, iar decalajul se majorează, arată un studiu publicat luni de firma de consultanţă EY, transmite DPA, potrivit Agerpres.
În timp ce primele zece instituţii financiare din Europa, în funcţie de active, au înregistrat profituri cumulate de aproximativ 26,4 miliarde euro în primele şase luni ale acestui an, cu 6% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, primele 10 bănci americane au realizat profituri de aproape 70 miliarde euro în primul semestru, în creştere cu 0,6% faţă de primul semestru din 2018. Numai banca americană JPMorgan Chase a realizat un profit de 16,6 miliarde euro în prima jumătate a anului.
După criza financiară din 2007/2008, care a culminat cu colapsul Lehman Brothers, Guvernul american a injectat direct fonduri în bănci şi potrivit mai multor economişti acesta este motivul pentru care sectorul financiar american şi-a revenit mult mai repede decât cel european. Un alt factor negativ este că piaţa bancară din Europa este mult mai fragmentată, cu un număr mare de bănci care concurează pentru clienţi. De asemenea, dobânzile sunt extrem de mici în zona euro, ceea ce afectează marjele băncilor.
În aceste condiţii, nu este de mirare că băncile americane au o capitalizare mai mare decât rivalele europene. Potrivit EY, pe baza cotaţiilor înregistrate la 1 septembrie 2019, capitalizarea bursieră a primelor zece bănci americane era de aproximativ 1.200 miliarde euro, comparativ cu 436 miliarde euro pentru marile bănci europene.
Partenerul EY, Robert Melnyk, se aşteaptă la noi reduceri de costuri în sectorul bancar din Europa, având în vedere că potenţialul de creştere este limitat de dobânzile reduse şi de încetinirea economiei. "Lucrurile vor deveni serioase cu privire la restructurarea personalului şi închidere de sucursale", a spus Melnyk.