Băncile europene ar putea avea un deficit de 156 miliarde euro la refinanţarea unor credite ipotecare

(F.A.)
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2010

Băncile europene s-ar putea confrunta, în următorii doi ani, cu un deficit de fonduri în valoare de până la 156 miliarde de euro, necesare refinanţării împrumuturilor destinate imobilelor comerciale, potrivit estimărilor companiei de brokeraj DTZ Holdings, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Împrumuturi imobiliare de 480 miliarde de euro vor ajunge la maturitate la sfârşitul lui 2011, iar băncile nu vor putea să refinanţeze toate datoriile, în special atunci când valoarea creditelor o depăşeşte pe cea a proprietăţilor cu care sunt garantate, consideră DTZ.

Peste jumătate din deficit va apărea în Marea Britanie şi Spania.

Soldul împrumuturilor acordate de băncile europene cumpărătorilor de magazine, birouri şi depozite, în perioada de cinci ani de dezvoltare puternică a pieţei imobiliare încheiată la jumătatea lui 2007, se ridică la 1.800 de miliarde de euro.

Multe dintre aceste credite au fost acordate în perioada de vârf a pieţei, dar preţurile au scăzut cu circa 26% în Europa continentală şi cu 44% în Marea Britanie, astfel încât mulţi dintre beneficiarii finanţării datorează mai mult decât valoarea imobilelor.

"Deficitul de fonduri este cea mai mare problemă a pieţelor imobiliare europene. Pe măsură ce împrumuturile vor ajunge la maturitate, în următorii câţiva ani, ne aşteptăm la creşterea probabilităţii de default", a declarat Nigel Almondm, coautor al raportului.

Instituţiile de credit au reuşit să ţină sub control creditele neperformante cu ajutorul băncilor centrale, dar situaţia se va schimba odată ce acestea vor retrage măsurile speciale de sprijin, potrivit DTZ.

Dacă refinanţarea nu va fi posibilă, băncile vor fi nevoite să analizeze vânzarea sau prescrierea împrumuturilor. O altă soluţie ar fi un acord cu beneficiarul creditului sau cu un al treilea investitor pentru pentru atragerea de fonduri.

DTZ anticipează că pe piaţa europeană a imobilelor comerciale ar putea avea loc investiţii de 116 miliarde de euro, în următorii doi ani.

Deficitul ar putea fi de minim 115 miliarde de euro, din care 36%, respectiv 42 miliarde euro, în Marea Britanie, în Spania 20%, iar în Franţa 11%.

Valoarea maximă a deficitului ar putea atinge 156 miliarde de euro, într-un scenariu pesimist al DTZ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb