Autorităţile de la Bucureşti au primit a doua tranşă, în valoare de 3,9 milioane de euro, din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentând contribuţia financiară a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA).
Informaţia este cuprinsă într-un comunicat de presă emis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în care se menţionează că plata a fost efectuată în condiţiile în care Decizia SANTE/ EM/ AH/2018/ASF/RO, de acordare a subvenţiei, permite plata unui avans de până la 50% şi a plăţilor ulterioare".
Potrivit ANSVSA, corespondenţa oficială a Comisiei Europene prevede că următoarea tranşă din avans va fi acordată atunci când situaţia bugetară o va permite: "Plata, într-un timp scurt de la acordarea Deciziei Grant, a 13,9 milioane de euro din avansul de 17 milioa-ne de euro, este o confirmare a faptului că Guvernul României a acţionat şi acţionează pentru combaterea pestei porcine africane în deplină conformitate cu solicitările Comisiei Europene".
Prima tranşă, în valoare de 10 milioa-ne de euro, din grantul acordat de Comisia Europeană pentru măsurile de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane, a fost virată Româ-niei în data 13 decembrie 2018.
Prezenţa virusului PPA a fost semnalată în România, pentru prima dată, pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, însă în acest an virusul s-a extins, iar în prezent evoluează 301 localităţi din 19 judeţe.
Conform celor mai recente date ale ANSVSA, numărul focarelor a ajuns la 1145, dintre care 19 în exploataţii comerciale şi 558 de cazuri la mistreţi.
În total, au fost eliminaţi 364.212 de porci afectaţi de această boală, iar 8.535 de proprietari au fost despăgubiţi până la data de 28 decembrie 2018. Valoarea totală a plăţilor a ajuns la aproape 251,121 milioane de lei.