Băsescu cere Guvernului să fie pregătit pentru preluarea rafinăriei Lukoil din Ploieşti

V.B.
Companii #Energie / 9 octombrie 2014

Băsescu cere Guvernului să fie pregătit pentru preluarea rafinăriei Lukoil din Ploieşti

Actualizare 22:07 Ponta:"Orice rafinărie a plătit la bugetul consolidat, pe primele 3 trimestre, în jur de 2,7 miliarde lei"

Premierul: "O companie nu pleacă din ţară că e nervos Băsescu la ora trei"

Premierul Victor Ponta a declarat, azi, că orice rafinărie din România a plătit la bugetul de stat consolidat, pe primele trei trimestre, în jur de 2,7 miliarde lei, potrivit datelor ANAF, şi că Lukoil a plătit toate taxele şi impozitele datorate, cu excepţia impozitului pe profit, de 16%.

"Orice rafinărie din România - sunt mai multe, nu este una singură - am datele acum oficiale, pe primele trei trimestre a plătit către bugetul de stat consolidat în jur de 2,7 miliarde de lei noi, deci cam o sută de milioane de dolari pe lună, dincolo de taxele locale", a spus Premierul.

El a susţinut, în context, că preşedintele Traian Băsescu nu cunoaşte legea şi este "extrem" de nepregătit pentru o persoană publică, atunci când s-a referit la Lukoil şi la banii plătiţi de această companie.

"Domnul preşedinte Băsescu nu cunoaşte legea. Nu erau banii mei pe care mi i-a dat Lukoil, erau taxe, impozite, accize, contribuţii de asigurări sociale, tot ceea ce plăteşte o companie. De asta am spus că preşedintele este extrem de neregătit pentru o persoană publică: o companie în pierdere nu plăteşte impozit pe profit, dar o companie chiar şi pe pierdere plăteşte absolut toate celelate taxe şi impozite mai puţin cei 16% la profit", a arătat Ponta.

El a spus că Lukoil nu a plătit 16% impozit pe profit şi a specificat faptul că nu este singura care nu a plătit.

"Lukoil nu a plătit - şi nu e singura - 16% impozit pe profit, dar plăteşte toate celelate taxe şi impozite şi pe primele trei trimestre la bugetul general consolidat au fost încasate 2,7 miliarde de lei noi, doar de la o rafinărie. Nu vreau să fac distincţia între una sau alta. Eu vă spun: 2,7 miliarde. Avem datele oficiale de la ANAF", a mai spus Victor Ponta.

Premierul a mai precizat, răspunzând unei întrebări privind Lukoil, că "o companie nu pleacă din ţară că este nervos preşedintele la ora trei".

Ponta a fost întrebat dacă Guvernul are o strategie pentru situaţia în care Lukoil va părăsi România, aşa cum "ameninţă".

"Există instituţii ale acestui stat care trebuie să vadă în orice situaţie şi pentru orice fel de companie care are o încărcătură strategică ce măsuri legale şi constituţionale putem să luăm. Dar, vă rog frumos, o companie nu pleacă din ţară că e nervos preşedintele la ora trei. Haideţi să tratăm lucrurile cu înţelepciune şi să ne gândim la buna funcţionare a statului", a răspuns Ponta.

El a arătat că a discutat deja cu instituţiile statului care au atribuţii în domeniu.

"Am făcut deja discuţii cu instituţiile statului în aşa fel încât să fim pregătiţi. Dacă există ameninţări la adresa siguranţei energetice sau a unor interese strategice ale României, evident că aceste lucruri ne vor duce la anumite decizii", a precizat Ponta.

El a spus că ar fi neserios să-i răspundă preşedintelui Traian Băsescu pe această temă doar ca să polemizeze cu acesta.

"Faptul că din când în când, alături de atacul la adresa magistraţilor, a pensionarilor, a jurnaliştilor şi nu mai ştiu pe cine a atacat domnul preşedinte azi, că a fost o listă lungă, să ne apucăm să răspundem doar ca să facem polemică ar fi neserios din partea mea", a spus Ponta.

Întrebat în ce condiţii Guvernul poate prelua rafinăria Lukoil, premierul a arătat că România este o ţară democratică, care respectă Constituţia.

"Eu vreau să spun că toate sunt companii româneşti, indiferent de capitalul pe care îl au. Şi OMV Petrom este o companie românească, chiar dacă are capital majoritar austriac. Tot companie românească este. Deci toate companiile româneşti care activează pe teritoriul ţării trebuie să-şi respecte obligaţiile legale, să plătească taxe, impozite. Sper ca acest lucru şi tot ce ţine de Guvern să se desfăşoare în continuare", a arătat Ponta.

--------

Actualizare 16:29 Ponta: "Atacul lui Băsescu reflectă o persoană incapabilă să îşi exercite funcţia"

Atacul lui Traian Băsescu la adresa muncitorilor de la Lukoil "reflectă o persoană incapabilă" să exercite funcţia de şef de stat, a scris premierul Victor Ponta pe pagina de Facebook, în urmă cu puţin timp.

"Atacul lui Traian Băsescu la adresa magistraţilor, primarilor, pensionarilor, muncitorilor de la Lukoil, precum şi indicaţia referitoare la câţi bani trebuie daţi pentru o operă a lui Brâncuşi reflectă o persoană incapabilă să exercite o funcţie atât de importantă în stat!", este mesajul prim-ministrului.

---

Actualizare 16:15 Băsescu: "Lukoil merge în pierdere de 5 ani"

Preşedintele Traian Băsescu susţine că este o "minciună" ideea că Lukoil contribuie cu 700 milioane euro pe an la bugetul României, adăugând că, de 5 ani, compania rusească "merge în pierdere", iar prejudiciul de 230 milioane euro estimat de procurori în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani "s-ar putea să fie doar o deschidere".

Şeful statului a detaliat: "Am mai auzit minciuna: (Lukoil - n.r.) contribuie la buget cu 700 milioane euro pe an. Lukoil de cinci ani merge în pierdere, ceea ce mă face să mă gândesc că, la terminarea anchetei, s-ar putea ca cele 230 de milioane de euro să fie doar o deschidere".

"De unde i-or fi dat lui Ponta pierderi la buget? I-a dat banii lui? A dat banii din acciză. Lukoil nu a avut profituri; a mers pe pierdere. Cele 700 de milioane anual sunt accizele statului român. Aceeaşi acciză ar lua-o şi dacă ar vinde mai multă benzină Petrom, Rompetrol sau NIS", a adăugat Băsescu.

Politicianul a conchis, spunând că justiţia autohtonă este "în faţa unui şantaj".

"Justiţia noastră este în faţa unui şantaj, a unei presiuni şi Doamne, fereşte să se cedeze la ea. Mâine, aflăm că nici Petrom nu mai are profit, nu mai face nimeni profit, că aşa se poartă dacă eşti străin. Nu e joacă. Îndrăzneala celor care au dat mesajul că < ne gândim până vineri >... Ia plecaţi, băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!", a încheiat, retoric, preşedintele Băsescu.

---

Actualizare 16:09 Băsescu: "Presiunea Lukoil, o abordare de tip putinian"

Şeful statului a calificat drept "o abordare de tip putinian" presiunea făcută de reprezentanţii Lukoil odată cu declaraţia privind eventuala retragere a companiei din ţara noastră şi închiderea rafinăriei dacă nu îi va fi ridicat sechestrul.

"Dacă, bazat pe presiune (care îmi pare o abordare de tip putinian - aşa ceva face Putin la el în ţară, nu într-o ţară a UE), comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor şi va trebui să ne comportăm la fel", a explicat Băsescu.

Traian Băsescu a subliniat că Lukoil trebuie să se hotărască: "respectă legile României sau, dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo".

"Lukoil nu poate spune: < închid că vreau eu, am probleme cu justiţia şi închid >. Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească, dacă asta e abordarea, şi are un mare lanţ de distribuţie, concesiuni în Marea Neagră. Trebuie să se hotărască: respectă legile României sau, dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo".

---

Preşedintele Traian Băsescu cere Guvernului "să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti", deţinută de compania Lukoil, în cazul în care conducerea rafinăriei va stabili mâine să nu reia producţia, a afirmat astăzi şeful statului.

"Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar ameninţarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a Guvernului. Consideră că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti, pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care, vrea sau nu vrea, trebuie să ne amintim preţul de privatizare. Îl replătim şi diferenţa cât a costat retehnologizarea şi restul stabilim cât a fost evaziunea fiscală", a declarat Băsescu.

Politicianul a menţionat: "Cred că, în momentul acesta, Guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria, să fie pregătit să o preia tehnic în operare şi, la constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constată a fi fraudă cu sumele investite".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lucrez cu rusii de ceva timp,Asa se procedeaza cu rusii daca vrei sa fii respectat.Desi nu sunt fan a lui Basescu, sa dam cezarului ce e al cezarului! DE DATA ASTA BASESCU A PROCEDAT CUM TREBUIE.Pentru prima data m-am simtit bine sa vad presedintele luind astfel de atitudine! ASA TREBUIE PROCEDAT CU MULTINATIONALELE SI IN SPECIAL CU CELE AUSTRIECESI CELE RUSESTI!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb