Băsescu cere Parlamentului să devanseze dezbaterea asupra moţiunii de cenzură

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 11 iunie 2010

Băsescu cere Parlamentului să devanseze dezbaterea asupra moţiunii de cenzură

Şeful statului susţine că termenele constituţionale pentru dezbaterea moţiunii ar fi depăşite

Preşedintele Traian Băsescu a trimis conducerii Parlamen-tului o scrisoare prin care solicită devansarea dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură programate pentru marţea viitoare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a confirmat, pentru Mediafax, că a primit din partea şefului statului o scrisoare, în care se cere devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, pe motiv că s-ar depăşi termenele constituţionale pentru dezbatere.

Roberta Anastase a precizat că aşteaptă un răspuns din partea pre-şedintelui Senatului, Mircea Geoană, pentru convocarea Birourilor Permanente reunite ale celor două camere parlamentare.

Domnia sa a subliniat că "prioritatea zero" pentru PD-L este respingerea moţiunii de cenzură şi că orice altă discuţie pe diverse teme, inclusiv privind restructurarea Guvernului, poate avea loc doar după moţiune.

"Prioritatea zero este moţiunea de cenzură, după care se pot purta alte discuţii", a spus Anastase.

Roberta Anastate a mai arătat că PD-L se află "după o asumare, urmată de o moţiune de cenzură" şi, din acest motiv, primul lucru pe care îl are în vedere este respingerea moţiunii.

Zile lucrătoare sau zile calendaristice?

În scrisoarea trimisă celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, Băsescu scrie că, potrivit Constituţiei, moţiunea se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere şi că, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, termenul se referă la zile calendaristice, nu la zile lucrătoare.

În documentul citat, Traian Băses-cu scrie: "În virtutea atribuţiei de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice (...), vă atrag atenţia asupra următoarei situaţii: În data de 7 iunie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectele de lege care vizează măsuri de austeritate impuse de situaţia economică a ţării. La data de 9 iunie, moţiunea a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constituţie, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Contrar acestei prevederi constituţionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea moţiunii în data de 15 iunie, la şase zile de la prezentare".

Preşedintele precizează că, legat de modul de calcul al termenelor pe zile prevăzute de textele constituţionale, Curtea Constituţională s-a pronunţat în jurisprudenţa sa stabilind că "sunt termene care privesc desfăşurarea raporturilor constituţionale dintre autorităţile publice şi, prin urmare, în măsura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculează pe zile libere".

În scrisoarea preşedintele Traian Băsescu susţine: "În dreptul public, termenele se calculează < pe zile calendaristice, în sensul că se include în termen şi ziua în care el începe să curgă şi ziua când se împlineşte >. În consecinţă, vă solicit, în temeiul atribuţiilor constituţionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constituţie şi de Deciziile Curţii Constituţionale sus-menţionate".

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Voicu, PNL: "Băsescu n-are nicio treabă cu programul Parlamentului, termenul dezbaterii moţiunii este corect"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu "nu are nicio treabă cu programul" de lucru al Parlamentului, precizând că termenul dezbaterii moţiunii de cenzură, marţi, este unul corect din punct de vedere regulamentar şi constituţional, informează Mediafax.

Liberalul, care deţine şi funcţia de secretar al Camerei, a subliniat că la moţiunea de cenzură, potrivit "codului de procedură civilă, nu se numără ziua depunerii şi ziua dezbaterii şi se scad zilele nelucrătoare". Mihai Voicu a explicat: "Textul constituţional spune că moţiunea se dezbate după trei zile de la citire, nu la trei zile sau în termen de trei zile. Deci poate fi dezbătută şi după 385 de zile", a spus liberalul.

În plus, deputatul PNL a precizat că liberalii nu vor participa la o eventuală şedinţă a Birourilor Permanente reunite, în opinia lor decizia pentru dezbaterea moţiunii fiind luată deja: "Oricum nu ne mai întâlnim. Liberalii nu vor merge la Birourile Permanente reunite, pentru că, din punctul nostru de vedere, decizia s-a luat. Nu avem ce să mai discutăm".

Moţiunea de cenzură, votată sâmbătă?

Grupul parlamentar al PD-L susţine că Birourile Permanente reunite ale Parlamentului trebuie să fie convocate cât mai repede, pentru ca dezbaterea moţiunii de cenzură să aibă loc în termenul constituţional, a declarat, ieri, deputatul democrat-liberal Sever Voinescu. Acesta a spus că dacă şedinţa Birourilor Permanente reunite ar avea loc vineri, ar fi timp pentru convocarea, sâmbătă, a şedinţei de plen reunit pentru dezbaterea şi votarea moţiunii. Voinescu a mai spus că interesul grupului PD-L este ca votul acordat moţiunii de cenzură să fie deasupra oricărei contestări.

Premierul, pentru dezbaterea moţiunii sâmbătă, Geoană împotrivă

Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul este pregătit să se prezinte oricând la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar că "ar fi bine" ca această dezbatere să fie organizată sâmbătă, precizând totodată că procedura este clar stabilită în Constituţie.

Emil Boc a afirmat: "Ar fi bine sâmbătă, oricând. Din punctul nostru de vedere, noi suntem pregătiţi oricând. Guvernul se poate duce oricând, dar Parlamentul stabileşte". Premierul a arătat totodată că procedura aferentă angajării răspunderii este clar prezentată în Constituţie.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Senatului, Anca Boagiu susţine că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, este împotriva convocării conducerilor celor două Camere în urma scrisorii transmise de şeful statului privind devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură. "Domnul Mircea Geoană consideră că data este bine stabilită, ceea ce este o eroare şi un abuz", a declarat Anca Boagiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb