Băsescu: "Sunt considerat artizanul funcţionării justiţiei"

V.B.
Politică / 28 iunie 2014

Băsescu: "Sunt considerat artizanul funcţionării justiţiei"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, după reuniunea Consiliului European, referitor la declaraţia adoptată miercuri de Parlament şi trimisă membrilor Consiliului, că liderii europeni au încredere în şeful statului român, considerat drept "artizanul funcţionării justiţiei în România", informează Mediafax.

Întrebat dacă a discutat cu liderii europeni despre declaraţia Parlamentului privind demisia domniei sale, din cauza scandalului Mircea Băsescu-Bercea Mondial, liderul de la Cotroceni a răspuns: "Lumea râde".

"Ce nu ţin cont oamenii ăştia este că eu îi cunosc de 10 ani, au încredere în mine, că sunt considerat artizanul funcţionării Justiţiei în România şi un Parlament care prejudecă şi acuză înainte să judece Justiţia este un Parlament care are o problemă, din punct de vedere democratic", a adăugat Băsescu.

Liderul de la Bucureşti a mai afirmat că "lucrurile au devenit clare pentru toţi" când liderii europeni au înţeles că este vorba despre aceleaşi partide de la suspendarea sa din funcţie.

"Mai ales când au înţeles că sunt aceleaşi partide de la suspendare, lucrurile au devenit clare la toţi. Au înţeles şi obiectivul", a continuat Băsescu.

Domnia sa a mai arătat că nu ar fi abordat această problemă, dacă o problemă internă nu a fost mutată în exterior: "Să ştiţi că nu aş fi abordat această problemă dacă documentul, declaraţia Parlamentului nu era trimisă la extern, deci, am abordat-o pentru că a venit de pe extern. Însă, trebuie să ţii cont şi de prestigul pe care îl are eventual un politician când vrei să muţi politica internă în exterior".

Întrebat dacă i-au fost cerute amănunte, Băsescu a răspuns: "Nu. S-a râs direct".

Miercuri, Parlamentul a anunţat că a trimis membrilor Consiliului European declaraţia adoptată în aceeaşi zi de plenul reunit, prin care era cerută demisia preşedintelui Traian Băsescu.

"Declaraţia adoptată a fost transmisă membrilor Consiliului European, şefi de stat şi de Guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României în statele respective", se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor.

Parlamentul a adoptat miercuri declaraţia prin care cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului în care este implicat fratele său, Mircea. Plenul comun al celor două Camere a adoptat declaraţia cu 344 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi 17 abţineri. Parlamentarii PDL şi PMP au absentat, iar UDMR s-a abţinut de la vot.

Declaraţia politică a fost citită în plen de senatorul PSD Gabriela Firea:

"Având în vedere atingerea gravă şi iremediabilă adusă instituţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi relaţia acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase care au fost folosite în interes electoral şi de către preşedintele României, lunând în considerare implicarea aflării adevărului şi înfăptuirii actului de justiţie prin invocarea imunităţii preşedintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului şi independenţei justiţiei în faţa cetăţenilor României prin eliminarea oricărei suspiciuni de influenţare sau favorizare a apropiaţilor de către păreşedintele ţării, persoana a cărui atribuţie constituţională este numirea sau revocarea din funcţie a magistraţilor, precum şi a conducătorilor parchetelor şi instanţelor de judecată, ţinând cont de realitatea politică la nivel regional şi european şi îngrijoraţi de impactul imens pe care scandalul legat de implicarea preşedintelui României îl are în planul credibilităţii statului român, al capacităţii de a fi un partener solid de dezbatere, negociere şi decizie a participării României menite să contribuie la stabilitatea şi securitatea ţării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituţii puternice asupra cărora să nu planeze suspiciuni din zona combaterii crimei organizate,

Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei, ce are principala atribuţie constituţională reprezentarea intereselor cetăţenilor României, în conformitate cu textul Constituţiei României şi cu Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adoptă prezenta declaraţie politică: Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiuale, motiv pentru care să-şi asume de îndată demisia din funcţia de preşedinte al României".

Votul a fost deschis, prin ridicare de mână. Adoptarea declaraţiei de către Parlament nu are consecinţe juridice.

Ieri, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis definitiv că Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest. Instanţa a respins contestaţiile celor doi faţă de măsura preventivă dispusă în dosarul traficului de influenţă ce ar fi fost făcut pentru ca interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, să scape de închisoare.

Fratele preşedintelui şi Marian Căpăţână (presupusul intermediar al banilor daţi pentru intervenţii pentru ca Bercea să scape de închisoare) au fost aduşi la instanţă, pentru judecarea contestaţiei, din arestul Poliţiei Capitalei.

Înainte de pronunţare, Nelu Taşcă, avocatul lui Mircea Băsescu, a declarat că fratele şefului statului şi-a menţinut declaraţiile de la fondul cauzei, susţinând că este nevinovat.

La urcarea în duba care l-a dus înapoi în arest, întrebat de presă dacă şi-a însuşit 350 de mii de euro de la familia lui Bercea Mondial, Marian Căpăţână a răspuns negativ, adăugând: "Am împrumutat bani ca să-i folosesc la Aversa (fabrică de pompe - n.r.)".

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi pe 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a publicat înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele preşedintelui.

În motivare, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care a dispus arestarea a arătat că înregistrările în care apar Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână (puse la dispoziţie procurorilor de familia lui Bercea Mondial) sunt legale, chiar dacă ele au fost contestate de cei doi, şi pot reprezenta mijloace de probă în dosar.

"Susţinerile apărării, în sensul inadvertenţelor de natură a releva lipsa de autenticitate şi caracterul posibil contrafăcut al înregistrărilor, nu se bazează pe elemente faptice ori concrete care să contureze o îndoială veridică asupra caracterului autentic sau complet al acestora. De altfel, pe parcursul cercetărilor în cauză se poate proceda la verificarea acestui caracter, în măsura în care se va aprecia ca fiind utilă, pertinentă şi concludentă o probă ştiinţifică care să aibă un asemenea obiectiv", a transmis judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti care a decis arestarea celor doi.

Cei doi inculpaţi, alături de Bercea Mondial şi de fiul acestuia, Florin Anghel, au fost duşi joi la DNA, pentru audieri în acest dosar. În acelaşi scop, a venit la DNA fiica interlopului, Izaura Anghel. Bercea Mondial şi fiica sa au reluat, în faţa procurorilor, acuzaţiile conform cărora ar fi ajuns sume de bani la procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi la preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Pe de altă parte, în urma unei plângeri făcute de Mircea Băsescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis în judecată pentru şantaj cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă, în timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, şi fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost deferiţi justiţiei pentru şantaj cu circumstanţe agravante. În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă. Mama lui Florin Anghel, Fănica, a fost deferită justiţiei pentru şantaj.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. A intors-o ca la Ploiesti. Parca de asta era vorba in propozitie. Incearca sa ne faca sa credem ca-i un fel de Stefan cel Mare, care “ştiindu-se căzut, se ridica deasupra biruitorilor“.

    “ ;sunt considerat artizanul funcţionării Justiţiei în România” 

    Realitatea este ca romanii au ajuns la dureroasa constatare ca Basescu in aceasta actiune artizanala este ajutat si de fratele sau si de alte personaje de acest fel. Datorita tuturor acestor artizani, Romania a devenit un stat mafiot. Iar el, Basescu, este regele mafiotilor.

    Urmare a presiunilor internationale pentru a scoate justitia romana din mocirla in care toti acesti artizani cauta s-o inece, Basescu a inceput sa piarda din oastea-i de mafiota cite un ratacit care este inhatat de Justitie. Sa speram ca acest trend se va intensifica odata cu disparitia acestui mafiot din fruntea statului. 

    1. Draga domnule Pribeag,

      interesanta comparatia dumneavoastra, insa pe langa faptul ca Stefan cel Mare prin faptele sale de vitejie a lasat posterioritatii prin luptele si victoriile pe care le-a repurtat faptul ca afirmatia domnului Treichl "CEI DIN EST SUNT INVATATI CU BRUTALITATEA" a fost demonstrata mai exista si zicala populara potrivit careia domnitorul ar fi zis: PE CAI, VOINICII MEI! N-avem cai Maria TA...ATUNCI, PE MAINE! Cam asa a fost si la Consiliul Europei cu echipele de jurnalisti, pe care in urma cu putin timp, atunci cand puteau calatori in avionul prezidential stateau microfoanele precum ciorchinele pe biroul din sala de conferinte. Astazi (ieri, sunt inca buimacit de somn),nu erau decat vreo 3 patru, din care unul apartinand DIGI24, altul ANTENA3 si inca vreo 2 care erau neinscriptionate, banuiesc unul fiind din instalatia audio, celalalt greu de estimat. Probabil ca a fost al dumneavoastra, ca prea stiti cu exactitate care este spielul :-) Asadar in afara de ce ne-a spus domnul Presedinte in legatura cu ce s-a discutat la Consiliul, simpatica doamna de la Antena3 nu a avut prea multe puncte comune in ceea ce priveste aderarea la Schengen, zona Euro sau modificarea pactului de stabilitate si crestere economica. Poate reusiti sa gasiti o televiziune care va reda integral conferinta de presa si va lua astfel in considerare nu numai partea de divertisment si va dori sa prezinte si care a fost opinia presedintelui la intrebarea privind ce pozitie trebuie sa ia un sef de stat atunci cand un bancher dupa anul 2008 in care a facut un profit interstelar sa declare in 2009 ca nu are nevoie de ajutor de la stat pentru a sprijini capitalul propriu al bancii. Daca dumneavoastra reusiti sa dati un raspuns pana astazi la ora 21:00 CET va ofer cu placere drept recompensa un abonament anual la ziarul BURSA si apoi daca mai faceti si un comentariu la acest raspuns mai aveti si un bonus reprezentat de CALENDARUL BURSA. Cu stima, Vergil Bestialu :-) 

      Domnule Bestea, dumneata pari a fi pribeagul (ratacitul) faci ce faci si-o ratacesti,o dai mereu pe aia cu Treichl!? indiferent care ar fi subiectul in dezbatere; lamureste-ne si pe noi, ce are sula cu prefectura? 

      care nu au remarcat de ce domnul Isarescu a avut nevoie de cele 10 miliarde luate in 2009 de catre BNR si unul din cele 7.4 milioane care au inteles doar ce au auzit in 2012?

      Nu sunt nici unul nici altul, dar v-as ruga sa-mi spuneti cine ar reprezenta un pericol mai mare; brutele din est sau extremismistii de dreapta validati in Austria? 

      Si inca ceva:o fac si eu pe pribeagul/ratacitul si revin la intrebarea la care nu ati raspuns: cum se face ca strategul Treichl a iesit "tocmai la tanc" din Ucraina? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb