BCE a aprobat programul nelimitat de achiziţii de obligaţiuni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 septembrie 2012

Mario Draghi: "Ne aşteptăm ca economia zonei euro să se redreseze numai în mod gradual".

Mario Draghi: "Ne aşteptăm ca economia zonei euro să se redreseze numai în mod gradual".

Banca menţine dobânda de referinţă şi modifică în sens negativ estimările privind economia zonei euro

Conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) a convenit, ieri, un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, ca parte a încercărilor sale de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumută unele state din zona euro, potrivit anunţului făcut de preşedintele BCE, Mario Draghi.

"Acest program ne va permite să rezolvăm distorsiunile grave de pe pieţele obligaţiunilor guvernamentale, care provin, în special, din temerile nejustificate ale investitorilor cu privire la reversibilitatea euro", a declarat Draghi, adăugând: "În condiţii corespunzătoare, vom avea un instrument eficient pentru evitarea scenariilor distructive, cu posibile provocări severe pentru stabilitatea preţurilor din zona euro".

Acum, depinde de guvernele Spaniei şi Italiei dacă vor declanşa achiziţiile de obligaţiuni de către BCE prin cererea de ajutor financiar de la fondurile de salvare a zonei euro. Sprijinul este, însă, condiţionat de adoptarea unor măsuri de austeritate.

"Guvernele trebuie să fie pregătite să activeze fondurile de urgenţă pe pieţele obligaţiunilor, în circumstanţe excepţionale, şi dacă există riscuri la adresa stabilităţii financiare", a spus Draghi, subliniind că intervenţiile vor fi făcute în schimbul unor condiţii stricte.

BCE îşi rezervă dreptul să sisteze achiziţiile de obligaţiuni dacă guvernele nu-şi respectă angajamentele, a precizat oficialul BCE.

Conform afirmaţiilor lui Draghi, achiziţiile vor fi sterilizate în totalitate, astfel că impactul asupra masei monetare va fi neutru.

Maturitatea obligaţiunilor pe care le va putea cumpăra BCE de pe piaţa secundară va fi de 1-3 ani, fără o limită în privinţa randamentelor.

Pe de altă parte, BCE a decis, în reuniunea de ieri, să menţină dobânda cheie la 0,75% (nivel minim istoric), contrar aşteptărilor unor analişti, care preconizau reducerea acesteia la 0,50%. Banca a redus în luna iulie, cu un sfert de punct procentual, dobânda aflată la 1%.

Tot ieri, BCE şi-a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei zonei euro în acest an, care ar urma să înregistreze un declin de 0,6 - 0,2%, faţă de 0,5 - 0,3%, cât anticipa instituţia în urmă cu trei luni.

"Ne aşteptăm ca economia zonei euro să se redreseze numai în mod gradual", a afirmat oficialul BCE, menţionând că regiunea se confruntă cu numeroase riscuri, în special din cauza crizei datoriilor.

Pentru 2013, BCE aşteaptă o creştere a PIB- ului uniunii monetare cuprinsă între -0,4% şi +1,4%, faţă de 0 - 2%, cât estima în iunie.

După reducerea estimărilor privind evoluţia economiei zonei euro, moneda unică s-a depreciat faţă de dolar. La ora 10.19, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,2584 dolari, în scădere cu 0,1% faţă de ziua precedentă. Euro a pierdut aproape 4% anul acesta, raportat la moneda americană.

Totodată, banca şi-a modificat, ieri, în creş-tere estimările privind inflaţia pentru 2012: 2,4-2,6%, faţă de 2,3-2,5%, cât prognoza anterior. Pentru 2013, BCE aşteaptă o inflaţie de 1,3-2,5%, faţă de 1-2,2%, cât anticipa în iunie.

Economia zonei euro a scăzut cu 0,2% în trimestrul al doilea din 2012, după o stagnare în primele trei luni, conform Eurostat.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) i-a cerut, ieri, Băncii Centrale Europene să intervină pe piaţă pentru readucerea la niveluri justificate a dobânzilor la care se împrumută ţările din zona euro, aflate în dificultate. Conform OCDE, principalul risc pentru economia mondială este criza din zona euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine plateste factura ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb