BCE: Inflaţia - problema ţărilor membre UE

V. Ribana
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 mai 2008

Unele ţări membre ale Uniunii Europene au înregistrat, în ultimii ani, progrese în planul convergenţei economice, însă în multe dintre ele au apărut provocări deosebite, concretizate cu precădere în creşterea inflaţiei, notează raportul de convergenţă al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru 2008, publicat ieri. Acesta evaluează convergenţa economică şi juridică pentru zece state membre ale UE: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Suedia şi Ungaria. Raportul analizează dacă a fost atins un grad înalt de convergenţă economică sustenabilă în aceste ţări, precum şi gradul de îndeplinire a criteriilor juridice în cazul băncilor centrale naţionale pentru a deveni parte integrantă a Eurosistemului (convergenţă juridică).

Raportul arată că, în perioada aprilie 2007 - martie 2008, valoarea de referinţă utilizată pentru criteriul stabilităţii preţurilor a fost de 3,2%, fiind calculată prin adăugarea a 1,5 puncte procentuale la media aritmetică neponderată a ratei inflaţiei măsurate prin IAPC în cursul acestui interval în Malta (1,5%), Olanda (1,7%) şi Danemarca (2,0%). În unele ţări, printre care şi România, inflaţia măsurată prin IAPC s-a plasat la valori superioare celei de referinţă, însă devieri substanţiale au fost observate în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Ungaria.

Potrivit raportului, evoluţiile inflaţiei au apărut, în general, în contextul unui mediu economic dinamic, dar au reflectat şi acţiunea unor factori exogeni.

Pe plan intern, cererea puternică a contribuit la alimentarea presiunilor inflaţioniste într-un număr mare de ţări analizate. În multe dintre acestea, creşterea accelerată a gradului de ocupare a forţei de muncă, coroborată cu migraţia forţei de muncă în interiorul Uniunii Europene, a condus la îngustarea semnificativă a pieţelor forţei de muncă, exercitând presiuni asupra salariilor, în sensul creşterii lor. Cel mai important factor exogen generator de inflaţie a fost scumpirea alimentelor şi a energiei, fapt ce a exercitat un impact puternic în majoritatea ţărilor central şi est-europene, arată analiza BCE.

Raportul aminteşte şi de deficitele bugetare din 2007, cu care s-au confruntat Lituania şi România.

În privinţa ratelor dobânzilor pe termen lung, BCE notează că, în România şi Ungaria, acestea au depăşit valoarea de referinţă din perioada analizată (6,5%).

Referitor la criteriile juridice, raportul BCE subliniază că, din cele zece state membre analizate, numai Lituania are o legislaţie pe deplin compatibilă cu cerinţele din Tratat şi cu cele din Statut, în ceea ce priveşte etapa a treia a Uniunii Economice şi Monetare. În Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia, legislaţia nu se conformează tuturor cerinţelor privind independenţa băncii centrale sau integrarea juridică în Eurosistem. De asemenea, legislaţia din Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Ungaria, Polonia şi România nu respectă pe deplin interdicţia privind finanţarea monetară, subliniază raportul BCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb