BCE: Planul de cumpărare a obligaţiunilor este suficient

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2009

Potrivit conducerii BCE, în perioada care a mai rămas din acest an, activitatea economică a zonei euro va consemna scăderi mai mici decât cele de până acum.

Potrivit conducerii BCE, în perioada care a mai rămas din acest an, activitatea economică a zonei euro va consemna scăderi mai mici decât cele de până acum.

Programul de 60 de miliarde de euro al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru cumpărarea obligaţiunilor garantate este suficient la ora actuală, a declarat, ieri, Ewald Nowotni, membru al consiliului guvernatorilor instituţiei. Oficialul a adăugat că, spre sfârşitul anului, banca va analiza piaţa de creditare, după care va decide dacă este nevoie sau nu de alt plan de stimulente financiare.

De asemenea, cheltuielile întreprinse de băncile centrale naţionale nu vor fi împărţite în funcţie de procentajul de capital deţinut de fiecare stat în parte conform standardelor europene.

Întrebat dacă banca vrea să cumpere alte active, Nowotni a răspuns că, momentan, BCE are acest program pentru obligaţiuni, care este o măsură adiţională neconvenţională semnificativă.

"Cred că întâi programul trebuie desfăşurat în întregime şi abia apoi analizat", a declarat Nowotni.

Amintim că BCE va începe luna aceasta să cumpere obligaţiuni garantate de 60 de miliarde de euro, ca să încurajeze creditarea. Mai precis, planul BCE are ca obiectiv scoaterea economiei zonei euro din recesiune, prin reducerea costurilor de creditare pe termen lung. BCE estimează că economia zonei euro va înregistra o scădere de 4,6% în 2009, respectiv de 0,3% în 2010.

La începutul lunii iunie, cancelarul german Angela Merkel a criticat băncile centrale, punând la îndoială deciziile acestora de a lua măsuri non-standard pentru lupta împotriva crizei. Oficialul german a cerut revenirea la decizii "raţionale" privind politica monetară.

Majoritatea băncilor centrale importante, precum Federal Reserve (SUA) şi Bank of England (Marea Britanie), au implementat măsuri non-standard mai agresive decât Banca Centrală Europeană (BCE), cum ar fi cumpărarea de active.

Banca centrală americană, Federal Reserve, de exemplu, a anunţat în luna martie că va cumpăra obligaţiuni guvernamentale pe termen lung de 300 miliarde dolari, pentru prima dată după anii 1960, în timp ce Bank of England a crescut limita pentru programul de cumpărare a activelor la 125 miliarde lire sterline.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb