• Banca va începe să cumpere obligaţiuni de pe piaţă în iulie
Banca Centrală Europeană (BCE) a coborât, ieri, drastic previziunile referitoare la evoluţia economiei zonei euro în 2009. În prezent, BCE estimează că această regiune va înregistra o scădere de 4,6% în 2009, respectiv de 0,3% în 2010. Anterior, BCE prevedea că PIB-ul zonei euro va scădea cu 2,7% în acest an şi va stagna în 2010.
Oficialii băncii spun că la baza modificărilor stau rezultatele foarte slabe din primul trimestru al anului curent.
În ceea ce priveşte inflaţia din zona euro, BCE a modificat în sens pozitiv previziunile: de la 0,4% la 0,3% pentru 2009. Pentru 2010, BCE a menţinut estimările legate de inflaţie, mizând pe o creştere a preţurilor cu 1%.
Pe de altă parte, BCE a decis, ieri, să menţină rata dobânzii de referinţă la 1% - nivel record minim, conform aşteptărilor analiştilor.
"Ratele actuale ale dobânzilor sunt adecvate", a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, adăugând că, pentru perioada care a mai rămas din acest an, activitatea economică a zonei euro va consemna scăderi mai mici decât cele de până acum. În plus, domnia sa a afirmat că, după o perioadă de stabilizare, vom asista la rate pozitive de creştere pe la mijlocul anului viitor.
Oficialul BCE a mai anunţat că, luna viitoare, instituţia va începe să cumpere obligaţiuni de 60 de miliarde euro (85 miliarde dolari) de pe piaţa primară şi cea secundară. Planul are ca obiectiv scoaterea economiei zonei euro din recesiune, prin reducerea costurilor de creditare pe termen lung.
1. solicitare
(mesaj trimis de marius în data de 05.06.2009, 19:26)
dlor ziaristi sinteti un ziar respectabil dar de ce treceti sub tacere ce se intimplala SIdex Galati unde a inceput deja miercuri inchidereacocserieii fara sa se anunte institutiile statului si unde se pune problema returnarii de catre indieni a 1, 4 miliarde de dolari ajutorulprimit din partea statului ceea ce va duce la inchidereacombinatuului?