BCE, supărată de conversia creditelor în CHF, în Croaţia

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 septembrie 2015

BCE, supărată de conversia creditelor în CHF, în Croaţia

Mario Draghi: Legea ar putea să aibă "consecinţe nedorite" asupra stabilităţii macroeconomice a Croaţiei

permite conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni.

În ciuda ameninţărilor venite din partea băncilor, Parlamentul croat a aprobat actul normativ propus de Guvern, astfel încât cetăţenii pot converti în euro credite în valoare de 3,4 miliarde de dolari.

Costurile conversiei vor fi suportate de bănci şi, potrivit Guvernului, aceste costuri sunt estimate la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), în timp ce Banca Centrală susţine că suma ar putea creşte până la 8 miliarde de kuna.

Pe un ton ameninţător, BCE a explicat care sunt principalele efecte pe care legea ar putea să le aibă.

Conversia creditelor, aşa cum este prevăzută în proiectul de lege, poate duce la declinul rezervelor internaţionale ale Croaţiei, ceea ce ar putea să aibă consecinţe nedorite asupra stabilităţii macroeconomice a ţării, conform documentului semnat de preşedintele BCE Mario Draghi.

În plus, un nivel scăzut al rezervelor internaţionale, ca rezultat al conversiei, ar putea deteriora funcţionarea independentă a Băncii Naţionale, în special abilitatea băncii centrale să îşi stabilească instrumentele de politică, mai precizează BCE.

Mario Draghi mai adaugă că proiectul de lege ar putea să conducă la deteriorarea sentimentelor investitorilor din cauza percepţiei privind o creştere a incestitudinii şi riscului de ţară.

"Efectul retroactiv al proiectului de lege nu este în linie cu principiul general al directivei europene în domeniu", mai notează BCE.

Autoritatea subliniază şi costurile pe care noua lege le presupune pentru sectorul bancar: "Acest lucru (n.r. legea) ar putea să aibă un impact negativ asupra profitabilităţii, capitalizării şi capacităţii viitoare de împrumut a instituţiilor de credit afectate.

Potrivit analizei de impact a băncii naţionale, costurile de conversie pentru bănci ar putea ajunge la 1,1 miliarde de euro, implicând pierderi pentru sectorul bancar echivalând cu aproximativ trei ani de profit".

Măsurile propuse vor afecta opt dintre cele mai mari bănci din Croaţia, majoritatea deţinute de acţionari străni, conform BCE: "De fapt, grupurile bancare străine au o poziţie dominantă în Croaţia, cu aproximativ 90% din activele sectorului bancar, băncile italiene, austriece şi franceze fiind printre cele mai mari instituţii".

Banca Centrală Europeană notează că nu a fost consultată de autorităţile croate privind draftul de lege.

În Croaţia, creditele în CHF se ridică la aproximativ 23 miliarde HRK (3 miliarde euro) sau 9% din totalul portofoliilor, la finalul lui 2015, majoritatea (95%) acestora provenind din sectorul gospodăriilor.

18,6% din totalul creditelor către populaţie sau 35,6% din totalul creditelor imobiliare au fost denominate în CHF sau legate de această monedă, conform datelor de la finalul lunii martie, potrivit BCE.

Fitch Ratings a transmis, vineri, că planul Croaţiei să convertească în euro creditele denominate în franci elveţieni va impune pierderi semnificative excepţionale sectorului bancar, dar capitalizarea va rămâne robustă, iar nivelul creditelor neperformante s-ar putea stabiliza.

Mai multe bănci străine au anunţat recent că sunt pregătite să dea în judecată Croaţia la Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor de Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, dacă Guvernul de la Zagreb continuă cu planul său de conversie a creditelor.

Aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).

Majoritatea acestor credite a fost contractată în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp, însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creşterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluţii la această problemă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. SI anume se is un credit de la FMI, se inlocuiesc RMO in valuta foarte, foarte gradual ca in Romania de la 40 la suta la null incepand cu luna X si daca nu ajunge se scoate paragraful care nu permitea eludarea regulamentelor pentru a permite si creditelor ajunse la scadenta mai mica de 2 ani sa fie reinnoite, bineinteles nu inainte de a scrie un memorandum uniunii in care sa deplanga situatia incerta in sistemul bancar. , ASA cum a fist creionata la ultimul consiliu la novel inalt. Daca pe langa domnul Isarescu in calitate de Consiglliere Il iau si pe domnul Treichl sa-I sfatuiasca in privinta deffered taxes si anume ca la trecerea din croatic gaap in IFRS pentru a da la ratze acest cont de pasiv atunci sistemul financial va fi robust :-)

    Bancile au raportat un profit si trebuie sa-l obtina indiferent de sitatie. Nu ne comparam cu Croatia, Ungaria, Polonia unde se poate orice situatie in care statukl isi apara cetatenii cand sunt pacaliti. Aici noi stam drepti in fata lor si acceptam profiturile uriase. Nimeni nu v-a obligat sa faceti credit.

    1. da, se pare ca ele nu o sa mai aiba profit 3 ani. dar daca legea nu se aproba unii cetateni nu aveau profit 25 de ani

      sa ai parte de bucuria celor care au luat credite

    mario draghi a fost vicepresendinte pentru Europa al Goldman Sachs, intreaga lui cariera este construita in banci. jurnalistul Bursa a omis sa faca aceasta precizare pentru ca de obicei nu va faceti nicio documentare despre presonajele ale caror declaratii le citati.

    Suntem ultima tara care nu a gasit o solutie legislativa la problema francului elvetian. In vreme ce Croatia si Polonia adopta masuri pentru protectia propriilor cetateni, noi suntem, nu-i asa, polul democratiei si liberalismului... Tocmai Romania, tara cu institutii corupte si incompetente. Despre propaganda BNR. Tehnica invinovatirii victimei este instrumentul folosit in pentru evitarea constientizarii unei probleme, cautarii unor solutii si, de ce nu, asumarii responsabilitatii. Despre priza la publicul neinformat. Invidia si rautatea nasc monstri. Romania este ultima tara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb